Joensuun toritapaamisessa Pirkko Nykyri toivotti presidentti Alexander Stubbille paljon voimaa ja siunausta. (Kuva: Soila Puurtinen)

Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja puoliso Suzanne Innes-Stubb vierailivat keskiviikkona Itä-Suomessa.

Ensin Tohmajärven rajavartioasemalla ja sen jälkeen Joensuussa.

Kyseessä oli tuoreen presidentin ensimmäinen virallinen matka kotimaassa. Itäsuomalaisilta presidenttipari saikin tästä huomionosoituksesta runsaasti pisteitä.

­Pohjois-Karjala on kärsinyt Venäjän sotatoimien takia ja rajanylityspaikka on kiinni. Haluan ymmärtää, mitä tämä vaikuttaa esimerkiksi taloustilanteeseen, selitti presidentti ensimmäistä kohdevalintaansa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Torilla ja lehdistötilaisuudessa Karsikon koululla häneltä kysyttiin useampaan otteeseen turvallisuustilanteesta.

Presidentti kertoi saaneensa siitä hyvin tietoa viranomaisilta ja katsovansa tulevaisuuteen siten rauhallisin mielin.

Rajalla rauhallista

Tohmajärven rajavartioasemalla presidenttiparille esiteltiin aamupäivällä rajapartion liikkumisvälineistöä ja muuta varustusta. Paikalla oli myös rajakoira Taika sekä rajapartio.

Rajavartiolaitokselta paikalla olivat laitoksen päällikkö kenraaliluutnantti Pasi Kostamovaara, Pohjois-Karjalan rajavartioston komentaja eversti Matti Pitkäniitty ja Tohmajärven rajavartioaseman päällikkö kapteeni Mikko Sorasalmi.

Seppo Rätyä presidentti ei Tohmajärvellä tavannut, mitä hän torikansalle myöhemmin vähän harmitteli.

Ennen puoltapäivää oli tapaaminen Joensuun kaupungin edustajien kanssa uudessa Joensuun hallintotalossa, jossa keskusteltiin ajankohtaisista asioista.

Presidenttiparin vastaanottivat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen ja kaupunginjohtaja Jere Penttilä.

Presidenttiparin vastaanottivat hallintorakennuksessa Joensuun kaupunginjohtaja Jere Penttilä ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen.

Siikaa ja parsaa

Vieraille tarjoiltiin keittiömestari Jarno Piipposen menu, johon kuuluivat muun muassa paahdettua siikaa, sitrusta ja parsaa, peruna-ravunpyrstöpaistosta ja herukanlehti-zabaglionekastiketta.

Presidentille tarjoiltiin myös karua faktaa kaupungin taloustilanteesta. Säästettävää olisi yli 20 miljoonaa euroa vuodessa,

Alakouluista pitäisi lakkauttaa puolet eli liki kymmenen koulua ja päiväkodeista 18.

­Syntyvyys on vähentynyt rajusti. Kun vuonna 2012 syntyi 800 lasta, syntyi niitä viime vuonna enää 500, kaupunginjohtaja selvitti.

Presidenttiparin vastaanottivat Karsikon koululla Joel Kuittinen ja Sara Sivonen.

Kiireetön ja keskittyvä

Karsikon uudella koululla vieraita vastaanottivat rehtori Jussi T. Koski sekä oppilaat Joel Kuittinen ja Sara Sivonen.

He esittelivät myös presidenttiparille koulua, joka suunniteltiin ja rakennettiin niin, että siellä voi keskittyä ja se on kiireetön.

­- Kaikki oppiminen lähtee keskittymisestä. Koulumme on vastalause trendille, jossa rakennettiin avoimia opetusympäristöjä. Överiksi meni, Koski kommentoi.

56. tentti

Presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb halusi seurata opetusta, jonka ajan presidentti oli oppilaiden tentattavana. Se oli hänen 56. tentti, kun mukaan lasketaan vaalitentit.

Oppilaat halusivat muun muassa tietään, miten elämä on muuttunut presidenttiyden myötä.

­- Aika paljon. Meillä on tavallinen nelihenkinen perhe, lapset jo aikuisia. Presidentti on hieno ja arvokas instituutio, jossa ihmiset auttavat toimimaan.

Onnellisuus lähtee presidentin mukaan merkityksestä.

­- Asema tai raha ei tee onnelliseksi vaan se, että pystyy auttamaan toista.

Mitä asioita presidentti muuttaisi? Stubb esitti kolme pointtia, joita hän ei muuttaisi: vapaus, tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus.

Ja presidentti lupasi suojella Suomen lapsia sodalta.

­- Suojelkaa te myös itseänne sodalta, älkääkä turtuko siihen, presidentti neuvoi puhelimiin viitaten.

Saara Hyttinen halusi selfien presidentin kanssa.

Lehdistöä paikalla

Presidenttiparin vierailua seurasi parikymmentä toimittajaa.

Lehdistötilaisuudessa nostettiin esille muun muassa päätöksentekoon tuleva ja EK:n esittämä viiden itäisen Suomen maakunnan erityistalousalue. Toimenpideohjelman johtamiseen halutaan erityislähettiläs.

­- Aiheesta keskustellaan kaupunkien kanssa ja vaihtoehtoja pohditaan, muun muassa, miten tuulivoimaa voisi edistää ja sähköverkkoa parantaa. Nato-jäsenyyden mukanaan tuomia mahdollisuuksia voi myös hyödyntää, presidentti mainitsi.

Tärkeimpänä hän piti sitä, että Suomen huoltovarmuus ja elinvoima säilyy.

Joensuun tori täyttyi ihmisistä presidentin vierailulla.

Lakko jatkuu, johon presidentti kommentoi toivovansa parhaat mahdolliset ratkaisut niin, että kaikkia osapuolia kunnioitettaisiin. Työmarkkinakiistan osapuoleksi hän ei halua ryhtyä.

Kuntalehti kysyi, voisivatko Itä-Suomen kunnat saada talousahdinkoonsa tukea samoin kuin yritykset koronatukea.

Presidentti totesi, ettei aihe kuulu hänen toimenkuvaansa, mutta kotimaan matkoilla hän kerää tietoa päätöksentekijöille kunnista.

­- Itä-Suomi on tarpeen pitää asuttuna, turvallisuus ja talous on taattava. Sen eteen tehdään töitä.

Maratoonarit Tuija Puhakainen ja Eila Kurki halusivat nähdä presidentin livenä. He halusivat toivottaa Stubbille onnea ja menestystä. Turvallisuusasiat ovat heidänkin mieltä painaneet viime aikoina.

Presidentti sai karjalanpiirakoita Joensuusta kotiin vietäväksi.

Auli Terävä, teksti
Soila Puurtinen, kuvat ja videot

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*