Melkein puolet nykyisistä kuntatyöntekijöistä jää vanhuuseläkkeelle 20 vuoden sisällä, kertoo Keva. Voimakkaimmin eläköityminen kohdistuu peruskoulun ja lukion opettajiin sekä lähihoitajiin ja sairaanhoitajiin.

Puolet nykyisistä peruskoulun yläluokkien ja lukion opettajista jää vanhuuseläkkeelle 20 vuoden sisällä. Lähihoitajista ja sairaanhoitajista eläköityy vastaavassa ajassa noin 40 prosenttia.

– Alat ovat erittäin suuria eli myös eläkkeelle jäävien työntekijöiden määrät ovat isoja. Nämä prosentit tarkoittavat lähes 25 000 opettajaa, 22 000 lähihoitajaa ja 18 000 sairaanhoitajaa, johtava asiantuntija Markku Salomaa Kevasta kertoo.

Yhteensä yli 60 prosenttia nykyisistä kuntatyöntekijöistä jää eläkkeelle seuraavien 20 vuoden aikana. Noin 45 prosenttia jää vanhuuseläkkeelle ja noin 16 prosenttia jää työkyvyttömyyseläkkeelle.

MainosLuvut perustuvat Kevan tekemään eläköitymisennusteeseen. Ennusteessa ovat mukana työntekijät, jotka olivat kunnalla töissä vuoden 2013 lopussa. Ennuste perustuu aikaisempien vuosien lukuihin.

Eläköitymistahtiin on Salomaan mukaan varauduttu. Tällä hetkellä valtaosa eläkkeistä maksetaan työssä olevien työntekijöiden ja työnantajien eläkemaksuilla. Lisäksi varoja on kerätty rahastoon, jotta eläkkeet pystytään turvaamaan myös jatkossa.

– Vielä jonkin aikaa rahastoon kerätään enemmän rahaa kuin sieltä maksetaan ulos, mutta sitten myös rahastoa aletaan käyttää eläkkeiden maksamiseen. Tämä on täysin suunniteltua toimintaa, Salomaa sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*