Anne Sormusen valinta Utajärven kunnanjohtajaksi kaatui Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa. (Kuva: VIlle Honkonen)

Utajärven kunnanvaltuuston huhtikuussa 2017 tekemä kunnanjohtajavalinta menee uusiksi. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus totesi päätöksessään, ettei kunnanjohtajan virkaa hakeneista ollut laadittu kirjallista ansiovertailua, eikä valintamenettely muutenkaan osoittanut, että hakijoita olisi hakuprosessin aikana tosiasiallisesti vertailtu keskenään.

Utajärven kunnanhallituksen puhteenjohtaja Pentti Tuoviselle oli yllätys valintaprosessin kaatuminen puuttuvaan ansiovertailuun.

-Hallinto-oikeuden päätöksen peruste oli yllätys. Me tehtiin kyllä valinta huolellisesti ja valinnassa mukana olleella konsultilla oli papereita, joissa ehdokkaita vertailtiin. Emme vain hoksanneet puhtaaksi kirjoituttaa sitä asiakirjaa ja laittaa julkiseksi. Meillä oli neljästä haastattelussa olleesta hakijasta henkilöarviointi, mutta niiden kohdalta totesimme, etteivät ne ole julkisia asiakirjoja, Tuovinen kertoo.

Haku uusiksi

Utajärven kunnanvaltuusto valitsi 19.4.2017 tekemällään päätöksellä Anne Sormusen kunnanjohtajaksi. Nyt kunnassa on edessä uusi hakuprosessi.

Mainos-Ensi tiistaina meillä on kunnanhallituksen kokous ja siellä keskustellaan asiasta. Samoin valitaan kunnalle vt. kunnanjohtaja. Meidän pitää nyt katsoa miten hakuprosessin aikataulutus menee. Tässä on loma-aikakin tulossa, joka vähän vaikuttaa, pohtii Tuovinen.

Utajärven kunnanhallitus käsittelee asiaa 5.6. pidettävässä kokouksessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Oikein hyvä, että Pohjous-Suomen hallinto-oikeus on tulkinnut pelkät selittelyt ansiovertailun muka-suorittamisesta riittämättömäksi ja edellyttänyt kirjallista näyttöä tosiasiallisesta vertailun toteuttamisesta. Hallinto-oikeuksien linjauksissa on ollut suuria eroja ja mm Itä-Suomen hallinto-oikeudelle on useammassakin tapauksessa riittänyt pelkkä vakuuttelu ilman todellista ansioiden vertailua, tästä esimerkkeinä Polvijärvi ja Juuka, joissa johtajavalinnoista oli taannoin valitettu samoin perustein kuin Utajärvellä. Tasa-arvolain todelliselle tarkoitukselle on annettava sille kuuluva merkitys ja toimintakulttuuri.

  2. Edesmenneen presidentti Urho Kekkosen sanoin: Saatanan tunarit. Tämä antaa tosi huonon kuvan pienkunnan viranhaltijoiden osaamisesta.

    Suomen Kuntaliiton silloiset lakimiehett Taisto Ahvenainen, Heikki Harjula, Mika Paavilainen lähettivät elokuussa 2008 kaikille kunnille Muistion: Henkilöstövalinnan perusteleminen. Muistiossa on esitetty myös kaikki silloiset KHO:n ratkaisut.
    Henkilöstön valintapäätöksen perustelujen ydin on hakijoista tehty ansiovertailu eli käytännössä yhteenveto, jossa henkilötietojen lisäksi esitetään hakijoiden koulutus ja työkokemus sekä tiedot kelpoisuusvaatimuksen täyttymisestä. Tämän vuoksi valinnoissa on aina tehtävä ansiovertailu.

    Muistion saa heti käyttöönsä: http://www.kuntaliitto/Henkilöstövalinnan perusteleminen.

    Ottakaa nyt siellä Utajärvellä kunnanjohtajan virkaan valittu avoimen viranhoitajaksi siihen asti kun vaali on lainvoimaisesti ratkaistu.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*