Nämä sudet kohtasivat kohtalonsa Hyrynsalmella 2000-luvun alussa. Samaa suunnitellaan nyt myös Pyhärannan pihoilla viihtyvälle susiparille. (Kuva: Pekka Moliis)

Päiväsaikaan Ihoden koulun pihaan tulleet sudet ovat liikaa varsinais-suomalaiselle Pyhärannan kunnalle. Kunta on pikavauhdilla järjestämässä turhan tuttavallisesti käyttäytyvien susien takia nuorille koululaisille kuljetuksia kouluun.

-Onhan täällä metsissä susia ollut iät ajat, mutta asiantuntijat ovat olleet sitä mieltä, että nämä sudet eivät enää normaalisti käyttäydy. Kesäkuussa hyväksytyssä kuntastrategiassa lupaamme kuntalaisille Suomen parhaan asumiskokemuksen ja lasten koulutien turvaamisella tätä lupausta lunastamme, kunnanjohtaja Matti Muukkonen kertoo.

Lähimmillään kahden suden on nähty liikkuvan koulun pihalla vain 20 metrin etäisyydellä ihmisistä. Näkijöinä oli kaksi nuorta koulutyttöä, jotka olivat viettämässä vapaapäiväänsä koulun pihalla

-Eihän sudet ole aiheuttaneet ihmiselle vahinkoja sitten 1800-luvun lopun peijaisten, mutta emme halua ottaa tässä asiassa mitään riskejä. Kuljetukset on tarkoitus aloittaa tiistaina. Samalla katsomme koulun henkilökunnan toimintoja tarkemmin, kunnanjohtaja Muukkonen kertoo.

MainosLuonnonvarakeskus (Luke) arvioi viime vuonna, että Rauman eteläpuolelle on muodostunut uusi susireviiri. Nähtäväksi jää, kuinka pitkään tuttavallisiksi käyneet sudet alueella asustelevat. Toiveissa kun on kaatoluvan saanti susijahtiin.

-Ei ole normaalia, että sudet liikkuvat näin lähellä asutusta ja vielä päiväsaikaan. Suurpetoyhdyshenkilön on ollut puhe olla asiasta poliisiin yhteydessä, Matti Muukkonen kertoo.

Susikuljetukset eivät ole mitenkään poikkeuksellisia suomalaisissa maaseutukunnissa. Vuosien saatossa kuljetuksia on ollut ainakin Pohjois-Karjalassa, Kainuussa, Varsinais-Suomessa ja Keski-Suomessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*