Rääkkylän kunta osti itselleen velkaisen valokuituverkon. Toimivat tietoliikenneyhteydet ovat tarpeen, kun kunnan elinvoimaisuutta kehitetään. (Kuva: Pixabay)

Rääkkylän kunta hankkii omistukseensa paikkakunnalle rakennetun valokuituverkon Pohjois-Karjalan tietoverkko-osuuskunnalta. Kunnanhallitus päätti asiasta torstain kokouksessaan yksimielisesti.

Ostopäätöksen takana oli käytännöllisesti katsottuna pakkorako. Osuuskunta oli ajautunut pahoihin talousvaikeuksiin ja osuuskunnan lainan omavelkaisena takaajana kunta oli joutunut jo maksamaan velkojen lyhennyksiä ja korkoja noin 600 000 euroa.

Tietoverkon kauppahinta oli lähes 4,3 miljoonaa euroa. Tästä summasta 1,1 miljoonaa euroa kuitattiin kunnan saamisilla osuuskunnalta. Tuossa summassa on mukana maksetut lainojen lyhennykset ja korot, jotka kunta takaajana oli jo joutunut maksamaan.

-Meillä ei ollut oikeastaan muuta vaihtoehtoa. Jos osuuskunta olisi ajautunut selvitystilaan tai velkasaneeraukseen, niin kunta olisi joutunut omavelkaisena takaajana maksamaan lainat. Ja valokuituverkko olisi päätynyt ulkopuolisen tahon omistukseen, vs. kunnanjohtaja Yrjö Eronen kertoo.

Valokuituverkko jää kunnan omistukseen. Liiketoimintaa varten perustetaan erillinen osakeyhtiö, joka lähtee toimintaa kehittämään.

-Liittymiä on lähes tuhat, mutta käyttäjiä on noin 600. Nyt on vain saatava nämä ”lepäävät” liittymät liittymään verkkoon käyttäjiksi. Meidän etuna on, että korona-aika on osoittanut kiinteän tietoverkon merkityksen etätöissä. Nyt on huomattu, ettei mobiiliverkon varassa kaikkialla pärjää, Yrjö Eronen kertoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*