Kuntien ja maakuntien on etsittävä yhdyspintoja muun muassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

Kuntien ja parhaillaan muodostuvien maakuntien yhteistyöhön ei ole olemassa valmista mallia, sillä vastaavanlaisesta kahden itsenäisen toimijan rinnakkainelosta ei ole Suomessa aiempaa kokemusta.

– Kuntien ja maakuntien suhde on aivan toisenlainen kuin kuntien ja kuntien omistamien kuntayhtymien suhde. Asukkaat ovat kuitenkin yhteisiä, ja siksi yhteistyön on sujuttava, sanoo Kuntaliiton tutkimus- ja kehitysjohtaja Kaija Majoinen.

Kuntaliitto on koonnut yhdessä kuntien kanssa laajan paketin kuntien ja maakuntien yhteistyötä edellyttävistä tehtävistä. Rajapinnoilta yhdyspintoihin -kehittämisaloite julkistettiin torstaina.

– Olennaista on, että alueet itse löytävät yhteistyön toimivat muodot. Niiden ei tarvitse olla samanlaisia kautta maan, Kuntaliiton erityisasiantuntija Antti Kuopila sanoo.

Kuopila patistaa alueita liikkeelle yhteistyön valmistelussa, vaikka aikataulu on tiukka ja hallituksella ei ole edes vielä valmista lakiesitystä.

– Yhteistyön puitteet pitää saada aikaiseksi esivalmistelun aikana eli kesäkuun loppuun mennessä, joten toimeen on tartuttava pikaisesti. Pisimmällä yhteistyön valmistelussa ollaan Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Satakunnassa, Kuopila kertoo.

Majoisen ja Kuopilan mukaan maakuntalaissa ei pidä mennä yksityiskohtiin kuntien ja maakuntien yhteistyön säätelyssä, vaan alueelliset olosuhteet pitää ottaa huomioon. He kuitenkin katsovat, että luonnoksessa nyt oleva valtuustokausittain tehtävä neuvottelumenettely on riittämätön väline yhteistyöstä sopimiseen.

Kuntaliiton kehittämisaloitteessa rajapinta-termi on korvattu yhdyspinnalla. Se on Majoisen ja Kuopilan mukaan tarkkaan harkittua. Termi on peräisin Pohjois-Karjalasta Siun Soten valmistelusta.

– Rajalla työnnetään asioita omista käsistä toisen vastuulle. Tässä ei ole kyse siitä, vaan ihan oikeasta yhteistoiminnasta kuntien ja maakuntien kesken, Kuopila sanoo.

Kehittämisaloite käy läpi kymmenen konkreettista yhdyspintaa tulevien maakuntien ja kuntien tehtävissä. Kuntien edustajat kuvaavat käytännön tilannetta ja ratkaisuja muun muassa kaavoituksessa, työllisyyden hoidossa, asumisessa, liikenteessä sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämissä.

Kuntaliiton tiedote

Rajapinnoilta yhdyspinnoille -keskustelualoite

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*