Luovutustilaisuus järjestetään keskiviikkona kello 11 Helsingin Säätytalolla.

Tiedotustilaisuus on seurattavissa suorana myös valtioneuvoston (vn.fi) ja valtiovarainministeriön (vm.fi) nettisivuilla.

Hallitus linjasi viime keskiviikkona 1. helmikuuta iltakoulussaan, että kuntauudistuksen valmistelu jatkuu hallitusohjelman mukaisesti. Hallitus toteuttaa koko maan laajuisen kuntauudistuksen, jonka tavoitteena on vahvoihin peruskuntiin pohjautuva elinvoimainen kuntarakenne. Hallituksen tavoitteena on, että uudet kunnat voisivat aloittaa laajasti vuoden 2015 alusta.

Kunnallishallinnon rakennetyöryhmän selvitys toimitetaan kuntiin lausunnolle. Lausuntoaika päättyy 13. huhtikuuta 2012. Aluekierros käynnistyy 14. helmikuuta 2012 Pohjois-Karjalasta Joensuusta. Aluekierros on osa kuntien kuulemista.

Lausuntokierroksen jälkeen hallitus linjaa kuntauudistuksen jatkon, määrittelee rakenneuudistusta ohjaavan rakennelain sisällön eli erityisesti vahvan kunnan kriteerit ja toteuttamistavan. Hallitus asettaa työryhmän tekemään yhteenvetoa alue- ja kuulemiskierroksesta sekä valmistelemaan kuntien kuulemisen ja selvityksen pohjalta rakennelakia. Kevään aikana selvitetään myös kuntien kuntauudistuksessa tarvitsema muutostuki.

Lisäksi hallitus käynnistää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistamisesta oman jatkotyön, jossa selvitetään palvelurakenne muodostuvien uusien peruskuntien pohjalta siten, että pääsääntöisesti palveluiden rahoitus- ja järjestämisvastuu on kunnilla. Työ valmistuu toukokuun 2012 loppuun mennessä.

Uudet vahvemmat kunnat edellyttävät uutta kuntalakia ja valtionosuuslakia. Sekä kuntalain kokonaisuudistuksen että kuntien rahoitusjärjestelmän uudistuksen valmistelu käynnistyy kevään aikana. Kuntalaissa erityinen painopiste on lähidemokratian vahvistamisessa ja asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien varmistamisessa.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä