Avi aloittaa valtakunnallisen työsuojelukampanjan rakennusalalla. (Kuva: Heli Sorjonen)

Työsuojeluviranomaiset ovat huolissaan moninaisten työkoneiden käytöstä rakennusalalla. Koneita tulee työpaikoille niin rakennusalalle kuin muuallekin infrarakentamiseen joka puolelta maailmaa, eivätkä niiden ominaisuudet aina täytä turvallisuusvaatimuksia.

Työturvallisuuden parantamiseksi työsuojeluviranomaisilla on alkamassa valtakunnallinen valvontahanke.

-Tarkoituksenamme on varmistaa, että rakennustyömailla käytettävät koneet ovat koneasetuksen mukaisia ja käytössä turvallisia, kertoo ylitarkastaja Mikko Koivisto Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteessa.

Kone on osallisena useissa rakennusalan työtapaturmissa.

Mainos-Tapaturmia on aiheutunut muun muassa siitä, että koneen valmistaja on laiminlyönyt velvollisuuksiaan koneen rakenteellisen turvallisuuden tai koneen käyttöohjeiden suhteen, kertoo Koivisto avi:n työsuojelun vastuualueelta.

Valvonnalla hanke pyrkii varmistamaan myös, että koneista on saatavilla sekä suomen-, että ruotsinkieliset käyttöohjeet, joissa esitetään selkeästi koneiden oikea käyttötarkoitus ja turvallinen käyttö.

-Tarkastamme myös koneiden suoja- ja turvalaitteiden vaatimusten mukaisuuden.

Tapaturmatilastojen mukaan eniten työtapaturmia rakennusalalla sattuu työntekijän työskennellessä käsikäyttöisten työkoneiden, kuten sahan tai sirkkelin kanssa. Liikkuvat tai siirrettävät koneet aiheuttavat myös huomattavan määrän tapaturmia.

-Koneiden aiheuttamissa työtapaturmissa vahingoittuvat eniten kädet, jalat ja silmät, ylitarkastaja Koivisto sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*