Kuva: Ville Miettinen
Ympäristöministeriö haluaa rakennusten hiilijalanjäljen ohjaamisen lakiin 2020-luvun puoliväliin mennessä

Rakennusteollisuus RT kritisoi ympäristöministeriön laatimaa rakentamisen hiilijalanjäljen ohjauksen tiekarttaa rakentamisen laadun unohtamisesta. Järjestön mukaan tiekartta voi nostaa rakentamisen kustannuksia ilman tavoiteltuja ympäristöhyötyjä.

”Pelkkään hiilijalanjälkiohjaukseen keskityttäessä unohdetaan helposti kestävän rakentamisen muut näkökohdat, kuten rakennuksen ja sen osien pitkäaikaiskestävyys, sekä lopulta rakennuksen arvon säilyminen”, järjestön tiedotteessa todetaan.

Ympäristöministeriö kertoi tiistaina uusien vähähiilisyyden kriteerien kokeilujen aloittamisesta julkisissa rakennuksissa. Sen teettämällä tiekartalla pyritään vähentämään rakentamisen ja erityisesti rakennusmateriaalien hiilijalanjälkeä, sekä edistämään Suomen ilmastotavoitteita. Ministeriön tavoitteena on saada rakennusten elinkaaren aikainen hiilijalanjäljen ohjaaminen lakiin 2020-luvun puoliväliin mennessä.

Rakennusteollisuus RT:n mukaan tiekartassa ehdotettu elinkaariarviointi ei ole riittävän tarkka työkalu viralliseen hiilijalanjäljen laskemiseen. Järjestön mukaan arviointi sisältää paljon epävarmuustekijöitä ja teoreettisia oletuksia. Kaikkien materiaalien ja rakenteiden käyttöiästä ei ole todennettua tietoa. Rakennusteollisuus RT:n mukaan se vähentää motivaatiota pyrkiä mahdollisimman pitäikäisiin rakaisuihin.

”Tämä sotii täysin kestävän rakentamisen ja jopa kiertotalouden periaatteista vastaan”, järjestön ympäristö- ja energiajohtaja Pekka Vuorinen sanoo tiedotteessa.

Hän ehdottaa tiekartan ehdottaman arvioinnin tilalle ympäristövaikutusten arviointia koko rakennuksen elinkaaren ajalta.

”Valtaosa rakennusten päästöistä syntyy edelleen niiden käytön aikaisesta energiankulutuksesta eli lämmittämisestä sekä huoltamisesta ja korjaamisesta”, Vuorinen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*