Tehyn ekonomisti Ralf Sund ennusti jo viime toukokuussa suomalaisen kuntatalouden hyvän kehityksen vuoden 2021 osalta. Vaikka osa asiantuntijoista oli asian suhteen epäileviä, niin Sund kirjoitti blogissaan 17.5.2021:

”Kuntien taloustilanne tulee tänä vuonna ja erityisesti ensi vuonna olemaan poikkeuksellisen hyvä. Viime vuosi oli kuntien taloudessa ennätyksellisen hyvä, koska valtio auttoi runsaskätisesti korona runtelemia kuntia. Ensin auttoi valtio ja sitten hyvä suhdannetilanne. Ei ole täysin mahdotonta, että kunnat tekevät vuonna 2022 taas ennätystuloksen hyvien suhdanteiden avittamana.”

Kun Kuntaliitto julkaisi maanantaina ensimmäisiä kuntien ja kuntayhtymien tilinpäätösanalyyseja viime vuoden osalta, niin Ralf Sund muistutti ennustuksestaan Twitterissä ja lupasi kertoa myös vuoden 2022 kuntien talouden todellisen tilanteen, mikäli joku vain soittaisi ja kysyisi.

Kuntalehden verkkotoimituksessa otettiin puhelin käteen ja soitettiin. Tehyn ekonomisti Ralf Sund, mitä kuntien taloudessa tapahtuu vuonna 2022?

Mainos-Kuntien talous on hyvin riippuvainen palkkasummien kehityksestä ja se näyttää jatkuvan vahvana myös 2022. Kasvuvauhti toki hidastuu, eikä kaikki yllättänyttä vuoden 2021 kaltaista pöyristyttävää hyppäystä tule. Joka tapauksessa kuntien verotulojen erittäin voimakas kasvu jatkuu. En pidä mahdottomana, että kasvu olisi miljardin luokkaa, Ralf Sund arvioi.

Menopuolella rauhallista

Menopuolella tilanne näyttää rauhalliselta. Koronatilanteen ennakoidaan rauhoittuvan ja elämän palaavan pikku hiljaa normaaliksi.  Hyvinvointialueiden starttaamisen alla kunnat ovat hidastaneet investointitahtia, kun tarvittavat sote-palvelut sementoivat palvelukodit ja terveysasemat on saatu rakennettu.

-En hämmästyisi lainkaan, vaikka kuntataloudessa tehtäisiin vuonna 2022 kolmas perättäinen positiivinen vuosi. Pidän tätä ennustettani 90 prosentin varmuudella oikeana, Sund naurahtaa ”kristallipalloaan” katsoessaan.

MainosKun koronasta huolimatta suomalainen yrityselämä on vahvassa kasvussa useimmilla aloilla, niin kuntien tilanne näyttää lyhyellä tähtäimellä hyvältä.

-Kuntien talous on riippuvainen työllisyysasteesta ja palkkasummasta. Valtion voimakas elvytyspolitiikka näyttää ainakin tästä näkökulmasta tehonneen. Yritykset ovat oppineet toimimaan koronamaailmassa ja tämä kertoo hyvää suomalaisten yritysten ja työntekijöiden kyvystä sopeutua ja toimia poikkeuksellisissa oloissa, Ralf Sund kehaisee.

Ei saa vaipua synkkyyteen

Ralf Sund moitiskelee hieman talousviisaiden turhan synkkiä madonlukuja. Valtiovarainministeriön joulukuun ennusteessa kuntien verotulojen kasvu arvioitiin pahasti alakanttiin vuoden 2021 osalta.

-Vielä siinä vaiheessa kuntien verotulojen kasvuksi ennakoitiin 300 miljoonaa euroa, kun se 1-2 kuukautta myöhemmin olikin 600 miljoonaa. Ymmärrän tietyn virallisen varovaisuuden, mutta kun ei ole syytä synkistellä, niin silloin ei kannata synkistellä, Sund arvioi.

Ja vaikka kuntien tilanne näyttää juuri nyt hyvältä, niin se ikääntyvä väestörakenne ja hoidontarve ei ole mihinkään kadonnut. hyvien vuosien ylijäämille tulee kuntataloudessa käyttöä.

-Kuntien talousnäkymät eivät pitkällä aikavälillä ole hyviä. Tutut ongelmat odottavat siellä yhä. Mutta lyhyellä aikavälillä kuntataloutta tarkastellessa kannattaa ottaa samppanjat kylmästä ja poksautella korkit auki, ekonomisti Ralf Sund kannustaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*