Markkinaoikeus on kumonnut Maalahden, Korsnäsin, Närpiön, Kaskisten ja Kristiinankaupungin kunnissa toimivan Rannikko-Pohjanmaan sosiaali- ja perusterveydenhuollon kuntayhtymän tekemän hankintapäätöksen etälääkintäpalveluiden hankinnasta. Yhtymähallitus oli valinnut helmikuussa 2018 tekemällään päätöksellään palvelun tuottajaksi Doctagon AB:n. Mallia 3+1 vuotta olleen hankinnan kokonaisarvo oli arvioitu kolmeksi miljoonaksi euroksi.

Hankintakilpailuun osallistui nykyisen palveluntuottajan Doctagonin lisäksi markkinaoikeuteen hankintapäätöksestä valittanut Attendo Terveyspalvelut Oy. Hankintayksikkö sulki valittajan tarjouksen tarjouskilpailusta pois mm. sen vuoksi, ettei valittajan tarjouksessa ollut todistuksia lääkäreiden kielitaidosta. Lisäksi hankintayksikön näkemyksen mukaan valittajan tarjouksessa on ollut tarjouspyynnön vaatimuksiin nähden puutteellinen organisaatiokuvaus.

Lääkärien kielitaidon osalta markkinaoikeus katsoi, ettei todistuksia tarvita tarjousvaiheessa, vaan riittävä tae lääkärien kielitaidosta on tarjoukseen osallistuvan yrityksen tarjousasiakirjoista löytyvä vakuutus tähän sitoutumisesta. Markkinaoikeus katsoi myös päätöksessään, että sekä valittajan että voittaneen tarjoajan tarjousten organisaatiokuvauksista on ainakin osin puuttunut tieto takapäivystyksen henkilökunnan työkokemuksen kartuttamisen ajankohdasta.

-Työkokemuksen pituutta ei ole vaadittu ilmoittamaan tarjouspyynnössä, joten voittaneen tarjoajan tarjouksessa ilmoitettuja takapäivystäjäksi nimettyjen henkilöiden työkokemuksen pituutta ei voida rinnastaa työkokemuksen kerryttämisen ajankohtaan. Hankintayksikkö on näin ollen toiminut tarjouspyynnön ja julkisia hankintoja koskevien oikeusohjeiden vastaisesti, kun se on yhtäältä sulkenut valittajan tarjouksen puutteellisen organisaatiokuvauksen johdosta tarjouskilpailusta ja kun se ei ole vastaavalla perusteella sulkenut voittaneen tarjoajan tarjousta tarjouskilpailusta, markkinaoikeuden päätöksessä todetaan.

Kiistanalaista hankintasopimusta ei ole allekirjoitettu. Markkinaoikeus asetti 200 000 euron uhkasakon täytäntöönpanon estämiseksi. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen ja siihen voi hakea valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Päätös markkinaoikeuden sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*