Rauman pääkirjastosta löytyvään ruokahävikkikaappiin voi tuoda omat ylimääräiset ruuat tai hakea täydennystä omaan ruokavalioon. (Kuva: Saija Laaksovirta/Rauman kaupunki)

Rauman kaupunki on tiettävästi ensimmäinen kunta, joka on lähtenyt mukaan ruokahävikkikaappitoimintaan. Tosin Mänttä-Vilppulassa ruokahävikkikaappi löytyy kaupungin vuokrataloyhtiön tiloista, mutta sielläkin itse toiminta pyörii vapaaehtoisvoimin.

Suomessa julkisia ruokahävikkikaappeja on toiminnassa muutama, mutta ne pyörivät vapaaehtoisten toimesta. Toiminta lähti liikkeelle vuosi sitten vapaaehtoisvoimin Kotkasta, Seinäjoella kampusalueella toimintaa pyörittää pari opiskelijaa ja Helsingistäkin kaappeja jo löytyy.

-Kyseessä on puolen vuoden mittainen pilottikokeilu. Tarkoituksena on nostaa esiin kiertotaloutta sekä osallistaa kaupunkilaisia ruokahävikkitalkoisiin, ruokahävikkikaappi-idean Raumalle tuonut projektipäällikkö Jaana Suksi kertoo.

Rauman pääkirjaston aulatiloihin on sijoitettu kaupunkilaisten käyttöön tarkoitettu ruokahävikkikaappikokonaisuus, jonne voi viedä ylijäämäruokiaan tai hakea omaan kotiin täydennystä. Raumalla kokeilu on osa Jätevirroista arvonnousua Satakuntaan -hanketta.

Helppo tuoda ja viedä

Sijoituspaikaksi kokeiluun valikoitui pääkirjaston aulatila, jossa nuorten työpajan toimesta pyöritetään kahvilaa. Työpajassa toimivat nuoret vastaavat myös kaapin siisteydestä ja säilyvyydestä.

-Sijaintipaikkaa miettiessämme halusimme raumalaisten olohuoneeseen. Kun samoissa tiloissa on vielä nuorten työpajan toimintaa, niin saimme järjestymään kaapista huolehtimisen. Ensimmäisten päivien perusteella tuntuu, että etenkin iäkkäämmät raumalaiset ovat kaapin löytäneet.

Pääkirjaston aulatilan jää- sekä pakastin- ja kuivamuonakaappeihin voi jatkossa tuoda itselle ylimääräistä ruokaa tai elintarvikkeita kierrätysmielessä. Hävikkikaappiin tuotavat ruoat tulee pakata esimerkiksi kertakäyttöastioihin.

Pakkauksen kylkeen saa paikan päältä tarran, johon merkitään ruuan valmistuspäivä, säilyvyys sekä allergeenit. Lisäksi erilliseen vihkoon kirjataan annoksen tuojan nimi sekä ajankohta.

-Kaikki ruoka sieltä näyttää lähtevän liikkeelle. Jokainen saa ottaa kaapista mieleistä syötävää mukaansa omantunnon mukaan. Ruoka otetaan kaapista syötäväksi omalla vastuulla, Suksi muistuttaa.

Vahva suositus – kaappi joka kuntaan

Raumalla paikallinen K-Supermarket Arena on lähtenyt projektiin mukaan. Kauppias tarjoaa tarvittaessa täydennystä ruokahävikkikaappiin. Myös yksi kaupungin ravintoloista on osoittanut kiinnostusta toimintaa kohtaa.

-Tällainen kaappi tulisi olla jokaisessa kunnassa. Kaappi on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat vaikuttaa ruokahävikin minimoimiseen matalan kynnyksen toiminnalla, projektipäällikkö Jaana Suksi toteaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*