Ikäihmisten palvelujen kehittäminen on yksi sote-uudistuksen suurista kysymyksistä. Ja kehitystyössä on tarvetta rohkeille johtajille. (Kuva: Seppo Haavisto)

Johtajuudelle on kysyntää, kun sote-uudistusta lähdetään tekemään. Aalto-yliopiston tutkijaryhmän tänään julkistetussa raportissa peräänkuulutetaan sosiaali- ja terveydenhuollolta huomattavasti rohkeampaa johtamista ja selviä kustannussäästöjä. Kunnallisalan kehittämissäätiölle tehdyn raportin takana olevassa tutkimusryhmässä olivat mukana tutkija Petra Kinnula, sekä professorit Teemu Malmi ja Erkki Vuoramo.

Tutkimusryhmän mielestä valtaosa hallituksen tavoittelemista säästöistä on löydettävissä, mikäli löytyy johtajia viemään uudistuksia eteenpäin.

-Meillä on sote-puolella erittäin hyviä menestystarinoita, kuten Eksote ja Kaksineuvoinen, jotka on saatu aikaan hyvällä johtamisella. Jostain syystä nämä menestystarinat eivät kuitenkaan ole lähteneet leviämään, ihmettelee Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun professori Teemu Malmi.

Työryhmä esittää myös, että tulevia sote-alueita tulisi Suomessa verrata toisiinsa OECD:n Health at Glance-tyyppisellä, vuosittain julkaistavalla raportilla. Toisaalta sote-alueiden johdon tulisi ohjata tuottajia selkein laatu-, saatavuus- ja kustannustavoittein. 

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Onnistumisia löytyy

Tutkijat nostavat raportissaan esiin Kauhavan, Lappajärven ja Evijärven alueella toimivan Kaksineuvoisen kuntayhtymän. Kuntayhtymän alueella on vuosina 2014-2016 toteutettu mittava uudistus vanhuspalveluissa. 146 laitoshoitopaikka on lopetettu ja tilalle on tullut tehostettua palveluasumista. Omaishoitoa on kehitetty ja kustannukset ovat laskeneet radikaalisti. Kaksineuvoisen kustannussäästöt valtakunnan tasolle vietynä tietäisivät 750 miljoonan euron säästöjä.

-Sote-uudistus kysyy hyviä johtajia. Hyvin yksinkertaisilla keinoilla on mahdollisuus saada aikaan merkittäviä säästöjä. Jos meidän tarjonta-vetoista sote-aparaattia saadaan purettua, niin todellisia säästöjä syntyy. Toki se tietää palvelujen keskittämistä ja laitospainotteisen palveluverkon purkamista, Malmi huomauttaa.

Aikaikkuna säästöille

Tutkijaryhmän mielestä Suomen sote-palveluissa on merkittävästi vara tehostaa toimintoja. Vuosien 2017-2025 välisenä aikana tehtävä palvelujen uudelleen organisointi auttaa supistamaan kestävyysvajetta ilman irtisanomisia, sillä työntekijöiden eläköityminen jatkuu merkittävänä.

-Hirveän harvassa ovat ne johtajat, jotka lähtevät omia työpaikkojaan lakkauttamaan, sillä kuka ikäviä päätöksiä haluaa tehdä. Silloin päätösten täytyy tulla ylempää ja siihen tarvitaan johtajuutta. Suuret muutokset eivät ole mitään helppoja rasteja. Ja on käynyt myös niin, että kun ammattihenkilöstö on päättänyt viedä kaivattuja muutoksia eteenpäin, niin poliittiset päättäjät ovat päättäneet toisin, professori Teemu Malmi muistuttaa.

 

Tutkimusryhmän raportti KAKS:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Minäkin olen puhunut jo vuosia, että sotessa pitää pyrkiä kustannussäästöihin eikä kustannusten kasvun hillitsemiseen jossakin hamassa tulevaisuudessa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*