Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävät toukokuun alussa jättävä Liisa Ansala (kesk.) pitää asiattomana kaupunginhallituksen jäsenten tekemää tutkintapyyntöä. Kuva: Kaisa Sirén.

Rovaniemen kaupungin sijoituksia koskeva kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainion sijoitusten kotiuttamispäätös on saanut aikaan yli puoli vuotta kestäneen hallintoporinan kaupungin päättävissä elimissä. Vainio päätti syyskuussa 2020 kotiuttaa kaupungin tekemiä sijoituksia, kun esiin tuli epäilys, ettei kyseisiä sijoituksia tehtäessä ollut toimittu kaupungin arvojen ja sijoitusohjeiden mukaisesti.

Ja yhtään ei tunnu lämmöt liedellä laskevan, vaikka aikaa kuluu. Maanantaina asiaa käsitellyt kaupunginhallitus päätti ryhtyä valmistelemaan varoitusten antamista kolmelle asiasta tutkintapyynnön tehneelle luottamushenkilölle. Varoituksen antamiseen liittyvät kuulemiset tapahtuvat tämän viikon aikana ja lopullinen päätös asiassa tehdään ensi viikon kaupunginhallituksen kokouksessa.

Tutkintapyynnön allekirjoittivat kaupunginhallituksen jäsenet Kalervo Björkbacka (ps.) ja Maarit Simoska (kesk.) sekä varajäsen Jaakko Portti (vas.). Tutkintapyynnön allekirjoittajat perustelivat tutkintapyynnön tekemistä sillä, että kaupungin sijoitusten kotiuttamiseen liittyy liikaa epäselviä kysymyksiä ja että sijoitusten kotiuttaminen olisi pidetty salassa. Heti tutkintapyynnön jättöä seuranneena päivänä Lapin poliisilaitos ilmoitti, ettei tutkintapyyntö anna aihetta uuden rikostutkinnan aloittamiseen.

Vaikka Lapin poliisilaitos päätti maaliskuun alussa, ettei luottamushenkilöiden tekemä tutkintapyyntö anna aihetta toimiin, niin poliisikin asiaa selvittää. Kaupunginhallitus itse teki asiasta tutkintapyynnön helmikuussa.

”Asiattomasti menetelty”

Kaupunginhallituksen tiedotteen mukaan uudella tutkintapyynnöllä pyrittiin hyökkäämään kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainiota vastaan. 

-Kaupunginjohtajan päätöksestä tehty tutkintapyyntö on ollut vakava asia. Kaupunginhallituksen jäsenet toimivat virkavastuullaan ja olemme yhdessä katsoneet, että tutkintapyynnön tekeminen on ollut asiattomasti menetelty. Tämä on erittäin paheksuttavaa toimintaa luottamushenkilöiltä. Lisäksi vaalikausi on päättymässä piakkoin. Tutkintapyynnön tekijät eivät ole pyytäneet eroa luottamustoimistaan.

-Olemme punninneet kaupunginhallituksessa asiaa ja tulimme siihen tulokseen, että kaupungin paras toimintakyky taataan tällä varoitusmenettelyllä. Kaikki voimavarat tulisi käyttää pandemian, talouden ja palveluiden hoitoon, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala (kesk.) toteaa kaupungin tiedotteessa.

Varoitusmenettelyn ohella esillä kaupunginhallituksessa oli myös tilapäisen valiokunnan asettaminen. Valiokunnan tehtävänä olisi punnita, onko kaupunginhallitus yhä toimintakykyinen.

-Pidän todennäköisenä, että on valtuustoryhmiä, jotka tulevat esittämään aloitteella tilapäisen valiokunnan perustamista. Aloitteen tulee ensin allekirjoittaa neljäsosa valtuutetuista, jotta se etenisi valtuuston käsiteltäväksi. Lisäksi aloitteen tulee saada taakseen yli puolet valtuuston jäsenistä, jotta aloite hyväksyttäisiin ja tilapäinen valiokunta perustettaisiin. En pidä aloitteen läpimenoa todennäköisenä, Liisa Ansala arvioi.

Kuntalaki ei kuitenkaan Rovaniemen kaupunginhallituksen kaavailemaa varoitusmenettelyä tunne. Tämä todetaan myös Rovaniemen kaupungin nettisivuilta löytyvässä tiedotteessa.

Sijoituskohteena pikavippifirma

Koko sijoitussoppa sai alkunsa viime vuonna, kun kävi ilmi, että Rovaniemen kaupunki on tehnyt vuonna 2017 kahden miljoonan euron sijoituksen ns. pikavippifirmaan. Kaupungin tiedotteen mukaan Front Finance esiteltiin aikanaan kaupunginhallitukselle uuden ajan varainhoitoyhtiönä. Kaupunginhallituksella ei ollut tietoa siitä, että sijoituskohde ei ole Finanssivalvonnan alainen yhtiö.

Totuus paljastui, kun sijoituskohde ajautui velkasaneeraukseen. Saneerauksessa leikattiin kaupungin saatavia noin 700 000 eurolla ja tappiota sijoituksesta kertyi lopulta 328 000 euroa. Sijoitus oli ennen velkasaneerausta tuottanut reilut 400 000 euroa.

Asioita on myös selvitetty ulkopuolisen selvittäjän toimesta. Selvityksessä on noussut esiin kaupungin sijoitustoimintaan liittyviä epäselvyyksiä. Tämän johdosta myös kaupungin sisäiset menettelytavat sijoitustoiminnan osalta ovat olleet syynissä. Kaupungin tarkastuslautakunta on teettänyt sijoitusasioista kohdennetun tarkastuksen tilintarkastajalla.

EDIT 17.3. klo 14.00: Lisätty juttuun maininta siitä, ettei kuntalaki tunne luottamushenkilöille annettavaa varoitusta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*