Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala vaatii hallitusta pitämään sanansa valtionosuuksien suhteen. (Kuva: Kaisa Sirén)

Kuntasektorin kesälomat on pikku hiljaa pidetty ja normaali elämänmeno jatkuu suomalaiskunnissa. Rovaniemellä käynnisteltiin elokuuta aloittamalla yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön kanssa. Yt-neuvottelujen aloittamisesta päätti kaupunginhallitus viime kesäkuussa.

Rovaniemellä syntyi viime vuonna alijäämää 22,1 miljoonaa euroa, joten tarvetta talouden tasapainottamiselle on. Myös tälle vuodelle on alijäämää syntymässä. Kaupunginhallituksen vuodelle 2020 asettaman tulostavoitteen saavuttaminen edellyttää kokonaisuudessaan 15,49 miljoonan euron säästöjä. Osana tätä tavoitellaan 2,64 miljoonan euron henkilöstösäästöjä, joihin sisältyisi mahdollinen 82,5 henkilötyövuoden vähentäminen.

Muutokset luvuissa johtuvat siitä, että talouden tasapainottamis- ja organisaatiouudissuunnitelmat ovat täsmentyneet. Henkilöstövähennyksiä haetaan muun muassa avointen tehtävien täyttämättä jättämisen ja irtisanomisten kautta.

-Neuvotteluissa haetaan yhdessä henkilöstön edustajien kanssa vaihtoehtoja suunnitelluille toimenpiteille mahdollisten henkilöstövaikutusten minimoimiseksi niin pieniksi kuin mahdollista. Henkilöstön edustajien näkemykset ovat suunnitelmien parantamisessa hyvin tärkeitä, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala toteaa.

MainosValtionosuuksista annetut lupaukset pidettävä

Rovaniemen suunnalta lähtee vahva viesti syksyn budjettineuvotteluihin. Kuntien taloudellista taakkaa ei ole varaa enää yhtään lisätä.

-Jos kunnilta aiemmin viedyt valtionosuudet palautuvat, niin se helpottaa vähän tilannetta. Ne on luvattu palauttaa ja siitä on pidettävä kiinni. Ja jos kunnille tulee lisätehtäviä ja lisäkustannuksia esimerkiksi hoitajamitoituksen nostamisen muodossa, niin myös näihin lisätehtäviin on löydyttävä rahat valtiolta, Ansala painottaa.

Rovaniemellä yt-neuvotteluja jatketaan tämän hetken suunnitelman mukaan syyskuun puoliväliin saakka, jonka jälkeen mahdollisista talouden tasapainottamis- ja organisaatiouudistustoimista päätetään syksyn aikana. Tehdyt päätökset on tavoitteena viedä eteenpäin siten, että henkilöstövaikutukset tulisivat voimaan vuoden alusta alkaen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*