Rovaniemen kaupunginhallitus päätti äänin 9-2 lähteä hakemaan valituslupaa elinvoimajohtaja Jaakko Rantsia koskevassa irtisanomiskiistassa. Elokuussa Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi Rovaniemen kaupunginhallituksen elo- ja syyskuussa 2023 tekemät päätökset, jotka koskivat kaupungin silloisen elinvoimajohtajan jättämää ehdollista irtisanoutumisilmoitusta.

Jaakko Rantsin ja Rovaniemen kaupungin edustajien välillä syntyi kädenvääntöä etätöiden tekemisestä. Asiassa neuvoteltiin ratkaisu, jonka yhtenä osana elinkeinojohtaja jätti ehdollisen irtisanomisilmoituksen kaupungin käyttämän yksityisen asiamiehen haltuun 16. toukokuuta 2023.

Viisi päivää viestin lähettämisen jälkeen Rantsi päätti peruuttaa ehdollisen irtisanoutumisensa ja ilmoitti siitä kaupungille. Kaupunginhallitus kuitenkin merkitsi irtisanomisen tiedoksi elokuussa 2023, eikä muuttanut ratkaisuaan asiasta tehtyä oikaisupyyntöä käsitellessään.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden mukaan kaupunginhallituksen päätökset on lainvastaisina kumottava. Rovaniemellä ei tähän ratkaisuun kuitenkaan tyydytty, vaan nyt se hakee valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

-Hallinto-oikeuden ratkaisua on pidettävä virheellisenä, sillä se ole ottanut ratkaisussaan huomioon irtisanoutumisen luonnetta yksipuolisena oikeustoimena, jolle ei ole säädetty muotovaatimuksia ja joka ei vaadi työnantajan suostumusta. Hallinto-oikeuden ratkaisu on ristiriidassa voimassa olevan käytännön sekä lainsäädännön kanssa, sillä irtisanoutumisen voimaantulon edellytyksenä ei ole se, että se toimitetaan toimivaltaiselle taholle organisaatiossa, jonka olisi reagoitava siihen jollakin tavoin, vaan riittävää on, että se tulee työnantajan tai tämän edustajan tietoon. Työnantajan edustajana taas voi toimia esimerkiksi lähiesimies tai ulkopuolinen asiamies toimeksiannon perusteella, asian esittelytekstissä todetaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*