Talvella Lappiin on jo tunkua, mutta kesällä on tilaa uusille matkailijoille. Rovaniemellä markkinointipanoksia suunnataan jatkossa kesämatkailuun. (Kuva: Visit Rovaniemi)

Rovaniemen matkailussa on kaikkien aikojen talvisesonki takana ja edessä pitkä kuuma kesä. Toivottavasti. Joka tapauksessa kesällä Rovaniemelle ja muuallekin Lappiin mahtuu yhä turisti jos toinenkin.

– Syksyn osalta on menty nyt parempaan suuntaan, kun kiinalaiset ja japanilaiset ovat huomanneet revontulien näkyvän hyvin jo alkusyksystä. Silloin myös majoitusta löytyy ja lennot ovat halvempia. Siinä meillä on talvelle hyvät etkot, mutta kesän kanssa meillä on vielä tekemistä, Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen pohtii.

Rovaniemen matkailussa onkin tehty rohkea ja ennakkoluuloton linjaus markkinoinnin suhteen, kun kesämatkailun arvoitusta ratkotaan.

– Olemme päättäneet keskittää markkinointitoimenpiteet kesään. Ja tähtäimessä ovat nimenomaan kaukomarkkinat eli aasialaiset. Heille vain pitää kehittää uusia tuotteita.

Mainos– Keskieurooppalaisille meillä on kyllä vaativia aktiviteetteja, mutta aasialaisille tuotteiden ei tarvitse niin aktiivisia olla. Heille riittävät keveämmät retket. Pääasia on, että on hauskaa ja voidaan ottaa paljon kuvia, naurahtaa Kärkkäinen.

Israel Kiinaa suurempi

Kiinalaisista on puhuttu Lapin talvimatkailun yhteydessä paljon, joten yllättää onkin kuulla, että israelilaisten rekisteröidyt majoitusvuorokaudet ovat Rovaniemellä kiinalaisia edellä. Tilastoista löytyy vuositasolla noin 30000 majoitusvuorokautta kirjattuna Israeliin. Ja tuossa on vain osa todellisista majoitusvuorokausista.

– Israel on meille oma spesiaalijuttu. Sen takana oli etenkin alkuvaiheessa kahden ihmisen pitkäjänteinen ja sitoutunut markkinointityö. Heidän matkat tänne keskittyvät helmi-maaliskuuhun, Kärkkäinen kertoo.

Matkailubuumi tuo töitä laajasti

Lapin matkailun hurja nousu on pistänyt yrityksiin liikettä. Se taas tietää työtä rakentajille. Ja työstä on tiedossa verotuloja alueen kunnille. Majoitustilaa valmistuu jatkuvasti lisää eri yrittäjille, mutta hyvin usein tilat ovat jo etukäteen myytyjä.

Finavian matkustajatilastot Lapin kenttien kansainvälisten matkustajien suhteen ovat alkuvuoden osalta komeasti plussalla. Rovaniemellä kasvua 56,8 prosenttia, Ivalossa 49,4 ja Kittilän kentällä on kirjattu 42,5 prosentin kasvu.

Lentoliikenteen osalta Finnair lisää reittivalikoimaa pohjoisen kohteisiin. Samoin toimivat eurooppalaiset lentoyhtiöt ja yhä edelleen charter-koneet lentävät vieraita Lappiin.

–  lentoaseman suhteen on seuraava tarkastelun paikka Finavialla se, milloin asemaa lähdetään laajentamaan. Sesonkiaikana se on melkoisen tukossa. Toisaalta lentojen lisääminen myös Kuusamoon, Kittilään ja Ivaloon ovat osaltaan helpottamassa painetta Rovaniemen kentällä, Sanna Kärkkäinen pohtii.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*