Haltialan tila Helsingissä. (Kuva: Heli Sorjonen)

Ruokavirasto kamppailee laajojen teknisten ongelmien kanssa, jotka vaikuttavat sen Hyrrä-tietokantaan. Ongelmat ovat johtaneet siihen, että monien EU-tukien maksaminen on peruuntunut tai viivästynyt.

– Ruokaviraston teknisten ongelmien vuoksi tällä hetkellä ei ole mahdollista saada maksatuspäätöksiä erilaisista maaseudun kehittämistä edistävistä hanketuista, sanoo Pohjanmaan ELY-keskuksen kehittämisasiantuntija Petri Svanbäck.

Kuntalehden soittokierroksen perusteella Ruokaviraston ja ELY-keskusten välisessä yhteydenpidossa on puutteita.

– Meille on kerrottu, että ongelmat saattavat korjaantua myöhemmin kesällä, mutta toistaiseksi meille ei ole ilmoitettu tarkkaa päivämäärää, milloin tietokanta on kunnossa ja milloin maksuliikenteen odotetaan taas toimivan, Svanbäck sanoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Puutteellista viestintää

Uudenmaan ELY-keskus vahvistaa, että hidastukset koskevat tänä kesänä monia alueen kuntia ja yksityisiä toimijoita.

– Ongelma on valtakunnallinen. Moni jää ilman tukea, koska tietokanta ei toimi kunnolla. Emme oikein tiedä missä nyt mennään, sanoo nimettömänä pysyttelevä Uudenmaan ELY-keskuksen virkamies.

Käytännössä kyse on meneillään olevista hankkeista, joissa tukipäätökset on tehty helmikuun jälkeen ja joissa maksatus olisi pitänyt tapahtua viimeistään juhannukseen mennessä.

– Täällä Pohjanmaalla muun muassa kunnat, tuottajaorganisaatiot, kuntayhtymät, yhdistykset ja ammattikorkeakoulut kärsivät taloudellisesti, Petri Svanbäck sanoo.

Varsinais-Suomessa monet hankkeet ovat nyt rahapulassa. Esimerkiksi Novia-ammattikorkeakoulu, Varsinais-Suomen kylät -hanke, pyöräilijöiden liikenneväylien kehittäminen sekä viljelyn tehostaminen joutuvat odottamaan EU:n rahoitusta tänä kesänä.

”Moni jää ilman tukea, koska tietokanta ei toimi kunnolla.” Arkistokuva. (Kuva: Heli Sorjonen)

”Palataan asiaan ensi viikolla”

– Hanketukien hakeminen Hyrrä-tietokannasta tuli mahdolliseksi vasta kesäkuussa. Tämä aiheuttaa viivästyksiä päätöksenteossa. On epäselvää, milloin maksatukset voidaan tässä tilanteessa suorittaa, sanoo kehittämispäällikkö Johanna Mattila Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Eräs nimettömänä pysyttelevä hankevastaava kuvaa vuoropuhelua toimivaltaisten viranomaisten kanssa karulla tavalla.

– Meille on parin viikon välein sanottu, että päätös tehdään ensi viikolla, mutta sitten se on ollut mahdotonta teknisten ongelmien takia. Näin on ollut jo kuukausia. Sitten mitään ei tapahdu, sanoo virkamies, joka työskentelee eräässä Varsinais-Suomen kunnassa.

Esimerkiksi ruotsinkielisten maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto (SLC) on tietoinen ongelmista.

– Jäsenistämme lähinnä ne viljelijät, jotka ovat hakeneet tukea maatilojen sukupolvenvaihdoksiin, ovat kärsineet Ruokaviraston pulmista, sanoo SLC:n puheenjohtaja Mats Nylund.

Jyrkkiä leikkauksia

Lisäksi Ruokavirasto on kärsinyt pääministeri Petteri Orpon (Kok.) hallituskaudella rajuista valtionrahoituksen leikkauksista.

– Tiedossa on, että 93 henkilöä irtisanotaan ja että lähes koko Ruokaviraston henkilöstö lomautetaan kahdeksi viikoksi. Tämä tietysti vaikeuttaa viraston kykyä selviytyä teknisistä ja hallinnollisista ongelmista, Nylund sanoo.

Ruokavirastossa myönnetään, että ongelmia on, mutta ne pyritään ratkaisemaan. Viraston mukaan suurimman osan ongelmista ovat aiheuttaneet EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudelleenjärjestelyt, uudet hakuajat ja uudet tekniset vaatimukset.

– Meidän on täytynyt uudistaa hakemusjärjestelmää ja tehdä erilaisia päivityksiä. Tietojärjestelmän rakenne on monimutkainen, ja päivitysten toteuttaminen vaatii paljon työtä. Kestää jonkin aikaa, ennen kuin kaikki tehtävät saadaan valmiiksi, sanoo Ruokaviraston yksikönpäällikkö Esko Leinonen.

Milloin tulee valmista?

– Emme tiedä sitä vielä varmasti. En mielelläni anna perusteettomia lupauksia, Leinonen sanoo.

Teksti: Mikael Sjövall, Kommuntorget

Alkuperäinen juttu: Livsmedelsverkets dataproblem bromsar utbetalningen av EU-stöd i sommar – flera kommuner drabbas | Kommuntorget.fi

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*