Anu Sepponen valittiin Ruokolahden kunnanjohtajaksi elokuussa 2020. Sitten asiat mutkistuivat. (Kuva: Ruokolahden kunta)

Ruokolahden kunnanhallitus harkitsee ryhtymistä toimiin kunnanjohtaja Anu Sepposen virkasuhteen purkamiseksi ja on kutsunut Sepposen kuultavaksi asian johdosta.

Kunnanhallitus totesi kokouksessaan tiistaina, että Anu Sepponen on ollut ilman pätevä syytä poissa kunnanjohtajan virantoimituksesta 1.10.2021 alkaen. Lisäksi hallitus totesi, että Sepposella on ollut 24.8.2020 alkaen virkasuhde sekä Ruokolahden että Rautalammin kuntaan, mutta Sepponen ei ole hakenut sivutoimilupaa toimiakseen Rautalammin kunnan kunnanjohtajana.

Kunnanhallitus kuulee Sepposta 20. lokakuuta.

Kiista johtajasopimuksesta

Rautalammin kunnanjohtaja Anu Sepponen valittiin Ruokolahden kunnanjohtajaksi elokuussa 2020. Kunnan ja Sepposen sukset menivät ristiin, kun johtajasopimuksesta neuvoteltiin. Valtuuston käsittelyyn toimitettiin luonnos, jolla ei ollut Sepposen hyväksyntää. Sopimusluonnoksessa oli alennettu palkkaa ja sopimukseen oli myös lisätty koeaika.

Lokakuussa 2020 kunnanvaltuusto totesi äänin 20-6, että kunnanjohtaja virka laitetaan uudestaan auki, koska virkaan valittu ei suostunut valtuuston hyväksymillä ehdoilla vastaanottamaan sitä. Sepponen valitti tästä päätöksestä hallinto-oikeuteen, samoin johtajasopimusta koskeneesta päätöksestä.

Itä-Suomen hallinto-oikeus katsoi ratkaisussaan, että valtuuston syyskuussa 2020 tekemä päätös koeajan määräämisestä oli lainvastainen. Hallinto-oikeuden mukaan koeajasta olisi pitänyt päättää samassa yhteydessä, kun Sepponen elokuussa valittiin kunnanjohtajaksi. Myös lokakuussa 2020 tehty päätös virkasuhteen raukeamisesta oli lainvastainen, sillä hallinto-oikeuden mukaan valtuustolla ollut varmaa tietoa siitä, ryhtyykö Sepponen hoitamaan kunnanjohtajan tehtäviä vaiko ei.

Viran auki julistamisen jälkeen Ruokolahti valitsi marraskuussa 2020 kunnanjohtajaksi Matias Hildenin. Hilden toimi va. kunnanjohtajana syyskuun loppuun saakka.

Sepponen ei anna periksi

Anu Sepponen sanoi Kuntalehden haastattelussa 8. lokakuuta, että olisi vielä valmis yrittämään työntekoa Ruokolahdella. Ehdoista vain pitäisi päästä yksimielisyyteen.

– Jos asiat loksahtavat kohdalleen, niin kyllä minä olen valmis vielä aloittamaan kunnanjohtajana Ruokolahdella. Jos minulle vain tarjotaan samaa sopimusta, kuin aiemmalle kunnanjohtajalle, niin olen siihen valmis. Olisihan se varmasti haastavaa tämän kaiken jälkeen, mutta uskon, että asiat ovat ratkaistavissa oikealla asenteella, Sepponen totesi.

-Mutta se on varmaa, että piiruakaan en anna periksi. Asia on mennyt jo liian pitkälle ja pitää nyt ratkaista, hän vakuutti.

Hilden kehittämispäälliköksi

Kunnanhallitus päätti tiistaina palkata Matias Hildenin kehittämispäällikön määräaikaiseen ja osa-aikaiseen tehtävään.

Hildenillä on ollut va. kunnanjohtajana päävastuu talousarvion laadinnasta sekä strategiaprosessista.

Kunnanhallituksen mukaan on järkevää, että Hilden voisi viedä nämä prosessit päätökseen asti. Hildenin pesti päättyy, kun kunnanjohtajan virkaan saadaan viranhoitaja.

Lue lisää:

Ruokolahti valitsi Anu Sepposen – Sepposelle 14 ääntä, Tiilikaiselle 13

Hallinto-oikeus kumosi Anu Sepposen virkasuhteen raukeamisen

”Piiruakaan en anna periksi”