Loppuvuodesta valmistuu asetus, jolla määritellään lähivuosien saaristokunnat ja saaristo-osakunnat. Nouseeko Savonlinna saaristokunnaksi ratkeaa lähikuukausina. (Kuva: Ville Miettinen)

Valtioneuvoston joulukuussa 2016 antama asetus saaristokunnista ja muiden kuntien saaristo-osista on voimassa tämän vuoden loppuun saakka. Parhaillaan maa- ja metsätalousministeriössä odotellaan maakuntien esityksiä siitä, mitkä kunnat heidän mielestään täyttävät saaristokuntien tai saaristo-osakuntien kriteerit.

-Uusi asetus on parhaillaan työn alla. Ministeriö on lähettänyt asiaa koskevan kirjeen maakuntien liitoille ja liittojen esityksiä odotetaan ensi keskiviikkoon (18.9.) mennessä. Sen jälkeen saaristoasianneuvottelukunta asettaa työryhmän valmistelemaan asiaa ja työryhmä tekee esityksen kunnista neuvottelukunnalle. Sitten asia etenee ministeriöön ja edelleen valtioneuvostoon, kuvailee saaristoasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Elina Auri prosessia pääpiirteittäin.

Haluta saa aina – hyväksyminen toinen juttu

Mikään automaatio ei saaristokuntien listalle pääsy ole. Tosin jos hakemukset on ajoissa tehty, niin hankala sieltä on aidon saaristokunnan poiskaan pudota.

-Ellei ole tapahtunut jotain olennaista muutosta, niin status säilynee. Tosin muutokset saaristoksi katsottavan alueen asukasmäärissä tai vaikkapa sillan rakentaminen saaristoon voivat vaikuttaa kunnan asemaan. Myös kuntaliitoksilla voi olla vaikutusta, Auri kertoo.

Kunnille saaristokunnan tai saaristo-osakunnan status tarkoittaa lisärahaa korotetun valtionosuuden muodossa. Saaristo-osakunnaksi haluavan Ikaalisen kohdalla se tarkoittaisi toteutuessaan noin 200 000 euroa. Ikaalinen on kertonut toiveistaan mediassa.

Talousvaikeuksissa kärvistelevä Savonlinna haluaa nousta saaristo-osakunnasta saaristokunnasta. Se tarkoittaisi jo yli 10 miljoonan euron lisäystä valtionosuuksiin. Ministerivieraita on kesän aikana Savonlinnassa kulkenut ja asioista on keskustelu.

Miten käy sillan saaneen Sulkavan?

Mutta muutoksia voi tapahtua toiseenkin suuntaan. Sulkavalla iloittiin vuonna 2016 Vekaransalmen sillan rahoituksen varmistumisesta, mutta sillan lähitulevaisuudessa siintävä valmistuminen voi näkyä vaakakupissa vähenevinä valtionosuuksina.

-Sillan valmistuminen saattaa vaikuttaa Sulkavan asemaan saaristokuntana. Paljon riippuu siitä, minkä verran siellä sillan päässä olevalla alueella on kuntalaisia asunut. Mutta se asia selvitetään lakiasetuksen valmistelun yhteydessä, pääsihteeri Elina Auri toteaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*