Julkisomisteinen Sakupe Oy on tuomittu kahdesta työturvallisuusrikoksesta 15 000 euron yhteisösakkoon. Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi myös yhtiön toimitusjohtajan 15 päiväsakon rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja yhtiön entisen asiakkuusjohtajan 30 päiväsakon rangaistukseen niin ikään työturvallisuusrikoksesta.

Tapauksessa oli kyse vuosien 2021–2022 tapahtumista. Syyskuussa 2021 yhtiöön palkattiin ensimmäisen kerran täysin etätyötä tekevä työntekijä oman alueensa asiakaspalveluvastaavaksi. Talon ulkopuolelta palkattu työntekijä uupui kuitenkin heikon perehdyttämisen ja liiallisen työkuorman seurauksena.

Puutteellinen perehdyttäminen ja alkaneet suuret asiakkuudet olivat liian haastava yhdistelmä hoidettavaksi. Oikeudenkäynnissä asianomistajan roolissa ollut asiakaspalveluvastaava kertoi kertoneensa tilanteesta parin kuukauden jälkeen marras-joulukuussa 2021 lähiesimiehelleen eli asiakkuusjohtajalle, mutta mitään oleellisia muutoksia työnkuvaan ei tehty.

Turhan läheistä touhua

Syytteen mukaan asiakkuusjohtaja oli kohdistanut naiseen myös epäasiallista kohtelua. Mies oli kosketellut, nimitellyt, viestitellyt ja viestinyt selvästi nuoremmalle alaiselleen romanttiseen sävyyn, vaikka tällaiselle toiminnalle alainen ei ollut antanut mitään aihetta. Asiakkuusjohtaja oli myös vähätellyt työmurheistaan kertoneen alaisensa työtaakkaa.

Asiakaspalveluvastaavalla oli diagnosoitu maaliskuussa 2022 vakava työuupumus, jonka seurauksena hän jäi sairaslomalle. Kun asianomistajan kokemia työpaikan ongelmia ei työnantajan toimesta saatettu kuntoon sairasloman aikanakaan, niin hän irtisanoutui työstään heinäkuussa 2022.

Oikeudenkäynnissä molemmat asiakasvastaavan esimiehet ja syytettyjen penkillä ollut Sakupe Oy kiistivät syytteet kokonaisuudessaan. Käräjäoikeus totesi kuitenkin syytettyjen syyllistyneen asiassa rikokseen.

Tahallaan ja huolimattomuuttaan

Käräjäoikeuden ratkaisun mukaan asiakkuusjohtaja oli tahallaan ja toimitusjohtaja huolimattomuuttaan syyllistynyt syytteen mukaisiin laiminlyönteihin. Käräjäoikeuden ratkaisun mukaan yhtiön toimitusjohtaja ei ollut puuttunut tilanteeseen tarpeeksi jämerällä tavalla. Tuomiossa muistutetaan toimitusjohtajalla olleen viimekätinen vastuu asiassa.

-Asiassa ei ole ilmennyt sellaisia seikkoja, joiden perusteella teonkuvauksen mukainen menettely olisi miltään osin katsottava olleen vastaajien vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella, käräjäoikeuden ratkaisussa todetaan.

Syyttäjä vaati asiassa Sakupe Oy:lle 30 000 euron yhteisösakkoa, mutta Keski-Suomen käräjäoikeus katsoi sopivaksi summaksi 15 000 euroa. Käräjäoikeuden tuomion mukaan laiminlyönnit yksittäisinä tapahtumina ovat olleet suhteellisen lieviä ja selvästi huolimattomuudesta aiheutettuja.

Käräjäoikeus: Yhtiö parantanut toimintaansa

Käräjäoikeus myös totesi yhtiön kiinnittäneen tapahtumien jälkeen entistä enemmän huomiota työsuojelullisiin seikkoihin. Yhtiön nettisivujen mukaan yrityksessä on käytössä muun muassa Whistleblow-kanava, jossa ilmoituksen asiattomasta käytöksestä voi tehdä nimettömänä.

Vuonna 1968 syntynyt toimitusjohtaja sai 15 päiväsakon myötä maksettavaa 1380 euroa ja yrityksen ex-asiakkuusjohtaja kuittasi 30 päiväsakollaan maksettavaa 690 euroa. Lisäksi alaistaan epäasiallisesti kohdellut vuonna 1963 syntynyt ex-asiakkuusjohtaja joutuu maksamaan uhrilleen kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta 1500 euroa korvauksia.

Sakupe Oy ja molemmat vastaajat määrättiin maksamaan niin ikään toiset 1500 euroa korvauksia asianomistajalle. Lisäksi omien oikeudenkäyntikulujen ohella vastaajien laskuja tapahtumista kasvattivat vastapuolen lähes 30 000 euron oikeudenkäyntikulut. Korvausvastuu näistä asianomistajan kuluista ja hänelle maksettavista korvauksista on ensisijaisesti Sakupe Oy:llä.

Asianomistajan saamat korvaukset jäivät selvästi hänen vaatimuksestaan, sillä nainen vaati vastaajilta 30 000 euron korvauksia pysyvästä haitasta. Tähän korvaukseen asiaan perehtynyt käräjäoikeus ei kuitenkaan nähnyt perusteita.

Sakupe Oy on hyvinvointialueiden, kaupunkien ja kuntien omistama yritys, joka toimii Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Pirkanmaan alueella. Suurin siivu yhtiöstä on omistuksessa Pohjois-Savon hyvinvointialueella. Yhtiö tuottaa tekstiilihuoltopalveluja yhteisö- ja yritysasiakkailleen. Yhtiön nettisivujen mukaan vuosittain sen pesuloissa pestään pyykkiä noin 10 miljoonaa kiloa.

Keski-Suomen käräjäoikeuden tuore ratkaisu ei vielä ole lainvoimainen, vaan siihen voi hakea muutosta valittamalla hovioikeuteen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*