Sallassa vaaditaan kansanäänestystä pakolaisten vastaanotosta
Sallan kunnanhallitus pohtii maanantaina 5. syyskuuta, pitääkö pakolaisten vastaanottamisesta järjestää neuvoa-antava kansanäänestys. Taustalla on yli 300 kuntalaisen allekirjoittama vaatimus kansanäänestyksen järjestämisestä.
Kesäkuussa Sallan kunnanhallitus päätti esittää valtuustolle, että kunta ottaisi vastaan perheellisiä kiintiöpakolaisia yhteensä 20–30 henkilöä vuosina 2016–2017. Kunnanhallituksessa asiaa vastustanut ja eriävän mielipiteensä pöytäkirjaan kirjauttanut Pertti Aska (ps.) on kansanäänestystä vaativan adressin ja kuntalaisaloitteen liikkeelle panneita voimia.
-Viidessä tunnissa kerättiin kahteen mieheen listoille se reilut 160 nimeä, jotta voimme neuvoa-antavaa kansanäänestystä vaatia asiasta. Pari iltaa lisää ja koossa oli 326 nimeä, Aska kertoo.
Kuntalaisten ääni kuuluviin
Kunnanvaltuutettu korostaa, että nimilistalla on paljon muitakin henkilöitä, kuin pakolaisten saapumista Sallaan vastustavia. Kuntalaiset haluavat päästä sanomaan sanansa asiassa.
-Nimensä paperiin ovat allekirjoittaneet he, jotka haluavat, että näin merkittävässä asiassa kuntalaisilta kysytään mielipidettä. Se oma mielipide voi sitten olla joko puolesta tai vastaan, Pertti Aska huomauttaa.
Aska ei näe Sallalla olevan mahdollisuuksia kotouttaa vierailta mailta saapuvia ihmisiä. Valtuutettu ei myöskään halua, että kansanäänestysvaatimusta lähdetään politisoimaan.
-Tässä ei olla perussuomalaisten asialla vaan kuntalaisten asialla. Miten me voimme tänne vieraita ihmisiä ottaa kotoutumaan, kun työttömyysaste on jo nyt yli 20 prosenttia. Ei meillä ole heille töitä tarjolla samaan malliin kuin aikoinaan Ruotsissa, kun täältä sinne lähdettiin. Ja työtä ihmiset tarvitsevat, Aska painottaa.
Lapissa vapaita kuntapaikkoja
Lapissa on tällä hetkellä 173 vapaata kuntapaikkaa oleskeluluvan saajia odottamassa. Lapin Ely-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Anne-Mari Suopajärvi uskoo paikkojen täyttyvän, kunhan maahanmuuttovirasto saa ruuhkaa purettua ja tehtyä viime syksynä maahan saapuneille turvapaikanhakijoille päätöksiä.
-Kuntapaikkoja meillä on kaikkiaan 265, jonka lisäksi Kemi tuplaa kuntapaikkansa vuodenvaihteessa 35 paikasta 70:een. Nämä 300 kuntapaikkaa on tarkoitettu nimenomaan Suomeen tulleille turvapaikanhakijoille, jotka oleskeluluvan saavat, Suopajärvi huomauttaa.
Kuntapaikat sijaitsevat paikkakunnilla, joilla on viime kuukausien pakolaiskriisin aikana ollut vastaanottokeskus. Työ- ja elinkeinoministeriö halusi Lapista löydettävän lähes 900 kuntapaikkaa, mutta Ely-keskuksen oma tavoite on ollut selvästi maltillisempi.
-Me ajattelimme löytävämme 500–600 kuntapaikkaa ja siitä on nyt suunnilleen puolet löydetty. Toisaalta kuntapaikkojen tarve tulee jäämään koko maassa arvioitua pienemmäksi, kun oleskeluluvan myöntämisen kriteereitä on tiukennettu, Suopajärvi arvioi.
Ainakaan toistaiseksi mitään suurempaa muuttovirtaa Etelä-Suomeen ei ole ollut havaittavissa.
-Yksittäisiä muuttajia on ollut, mutta tähän saakka suurin päätöksistä on ollut kielteisiä. Tilanteen näkee sitten, kunhan he rupeavat saamaan enemmissä määrin myönteisiä päätöksiä oleskeluluvista, Anni-Mari Suopajärvi arvelee.
Pieniin kuntiin kiintiöpakolaisia
Kun aiemmin kiintiöpakolaisia suoraan ulkomaalaisilta pakolaisleireiltä vastaanottaneet kunnat Rovaniemi, Tornio ja Kemi ovat suunnanneet kuntapaikkansa jo maassa oleville oleskeluluvan saaneille, niin Lapin Ely-keskus on kääntynyt pienempien kuntien puoleen kiintiöpakolaisten asiassa. Keväällä lähti neuvottelukutsu niille 14 kunnalle, joissa ei ollut vastaanottokeskustoimintaan.
-Kunnat ovat ottaneet asian hyvin vastaan. 14 kunnasta yhdeksän on ilmoittanut lähtevänsä neuvottelemaan asiasta. Pelkosenniemi on jo päättänyt 20 kiintiöpakolaisen vastaanottamisesta, Anni-Mari Suopajärvi kertoo.