Eduskunnan oikeusasiamiehen mielestä Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalon sanavalinnat marraskuun lopulla 2020 lähetetyssä twitter-viestissä olivat tarpeettoman jyrkkiä. Mäkitalo patisteli viestissään perin suorasukaiseen tyyliin paikallisia urheiluseuroja pistämään lasten ja nuorten ryhmäharjoitukset tauolle jo päivää ennen, kuin hyvinvointilautakunnan tekemä päätös pahenevan koronatilanteen johdosta sitä edellytti.

Viestissä todettiin, että: ”Urheiluseurat jatkavat treenaamista tänään, koska rajoitukset tulevat virallisesti voimaan vasta huomenna. Nyt toivon että retwiittaatte tämän, että se on vastuutonta ja typerää (vaikkakin luvallista). Tavoite on vähentää kontakteja heti. Tänään.”

Kantelija mielestä terveysjohtajan viesti oli virheellinen ja loukkaava. Kansalaisen tekemään kanteluun perehtynyt apulaisoikeusasiamiehen sijainen Mikko Sarja painotti ratkaisussaan, että virkamies voi joutua muita enemmän arvioimaan ja harkitsemaan kielenkäyttöään. Toisaalta myös virkamiehiä koskee sananvapaus.

-Pidän vallinneissa olosuhteissa sinänsä ymmärrettävänä, että twiitin tarkoituksena oli herättää urheiluseurojen huomio. Huomion herättäminen voi edellyttää asioiden kärjistämistä ja kärkevääkin kielenkäyttöä, mikä kuuluu lähtökohtaisesti sananvapauden perusolemukseen, ratkaisussa todetaan.

Joka tapauksessa sanat ”vastuuton” ja ”typerä” olivat niin apulaisoikeusasiamiehen sijaisen tekemän ratkaisun mukaan turhan jyrkkiä.

-Viestillä tavoiteltu asiasisältö olisi nähdäkseni ollut saavutettavissa käyttämällä neutraalimpia sanavalintoja, jotka olisivat olleet paremmin perusteltuja ottaen nimenomaan huomioon korkeassa asemassa olevalta virkamieheltä edellytettävä asiallinen kielenkäyttö ja käytös, ratkaisussa todetaan.

Myös terveysjohtaja ja Oulun kaupunki olivat antamissaan selvityksissä myöntäneet, että jälkikäteen ajatellen sanavalinnat eivät olleet onnistuneita. Jatkotoimenpiteitä ei kantelu aiheuttanut sen lisäksi, että päätös lähetettiin tiedoksi terveysjohtajalle ja kaupungille.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä