Joka seitsemäs kuntajohtaja maksaa kunnallisveronsa muualle, kuin johtamaansa kuntaan. Asiaa selvitti Savon Sanomat.

Suomalaisista kuntajohtajista joka seitsemäs asuu muualla, kuin johtamassaan kunnassa. Savon Sanomien tekemässä selvityksessä saatiin perattua 289 kunnanjohtajan kotikunta. Selvityksen perusteella 41 kuntaa ja kaupunkia johti henkilö, joka maksoi veronsa muualle. 22 kuntajohtajan asuinpaikka jäi selvityksessä epäselväksi.

Tyypillisesti muualla asuvia kuntajohtajia ovat pienten kuntien pomot. Kun perheen koti, aviopuolison työ ja lasten koulupaikat sekä harrastukset ovat muualla, niin asuinkunta ei välttämättä vaihdu. Merkittävä osa kuntajohtajista on vaihtanut kirjansa työpaikkakunnalle, mutta perhe-elämä jatkuu muualla. Tällä tavalla voidaan maksetut kuntaverot kohdistaa työnantajan hyväksi.

Savon Sanomien laajassa artikkelissa asiaa kommentoi kunnallispolitiikan professori Arto Haveri.
-Edelleen ollaan siinä tilanteessa, että kuntajohtajan pääsääntöisesti edellytetään asuvan siinä kunnassa, jota hän johtaa. Mutta tilanne on käsittääkseni jonkin verran muuttunut, koska parikymmentä vuotta sitten toisenlainen tilanne ei tullut kysymykseenkään.

-Poliittiset päättäjät ja kuntalaisetkin katsovat edelleen, että asuminen kunnassa on sitoutumisen ja uskottavuuden merkki kuntajohtajalle. Jos kunnanjohtaja ei halua muuttaa paikkakunnalle, hänen ei katsovat olevan tehtävän kanssa tosissaan. Hän on kunnan keulakuva ja merkkihenkilö ja etenkin pienissä ja isommissakin kunnissa paikallinen julkkis, Arto Haveri kommentoi kuntajohtajien asumista Savon Sanomissa.

Uutinen Savon Sanomien sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*