Perussuomalaiset ovat menettäneet eniten valtuutettujaan piakkoin päättyvän valtuustokauden aikana. Tappiota on tullut 70 valtuutetun verran.

Keskusta on pärjännyt parhaiten ja perussuomalaiset heikoimmin, kun Savon Sanomat selvitteli kunnanvaltuutettujen siirtymisiä toisiin valtuustoryhmiin. Perussuomalaisia valtuutettuja on tällä hetkellä ainakin 70 vähemmän, kuin valtuustokauden alussa tammikuussa 2013.

 

Pettymys hallituspolitiikkaan, keskinäiset ristiriidat ja turhan suuret odotukset vaikutusmahdollisuuksista ovat saaneet ainakin 86 perussuomalaisen valtuutetun vaihtamaan leiriä. Tulijoita puolueella on ollut lehden selvityksen mukaan ainakin 16.

Keskustan paikkaluku on kasvanut kuluneella valtuustokaudella täyden tusinan verran. Lähtijöitä on ollut 17 ja tulijoita 29. Savon Sanomien selvityksen mukaan kokoomus ja SDP ovat jääneet tämän kuntavaalikauden loikkarisaldossa miinukselle. Merkittävä osa oman puolueensa valtuustoryhmän jättäneistä on perustanut oman valtuustoryhmän.

Ei loikkaus – siirtymä

Kuntalehti kertoi puolueloikista syyskuun numerossa (9/2016) olleessa artikkelissa. Tilanne on tuokin reportaasin jälkeen elänyt. Tamperelainen kaupunginvaltuutettu Seppo Silvennoinen valittiin valtuustoon syksyn 2012 kuntavaaleissa 265 äänellä perussuomalaisten riveistä. Syyskuun lopulla Silvennoinen ilmoitti siirtyvänsä kokoomuksen valtuustoryhmään.

-Kyseessä ei ollut oikeastaan loikkaus, vaan pieni siirtymä. Olin jo perussuomalaisissa ajatusmaailmaltani lähempänä kokoomusta, kuin vasemmistoa, Seppo Silvennoinen pohtii.

Helppo ratkaisu valtuustoryhmän vaihtamisesta ei ollut.

-Mietin päätöstä varmaan 1,5 vuotta. Alun perin ajattelin vaihtaa ryhmää vasta neljän valtuustovuoden jälkeen, mutta sitten pinna paloi hieman etuajassa. Minä koin, ettei perussuomalaisissa kiinnitetty tarpeeksi huomiota talousasioihin ja etenkään nuorten tyttömyyteen. Maahanmuuttajien muutto Suomeen ei ole meille niin suuri ongelma, kuin nuorisotyöttömyys pitkittyessään on. Nuoret syrjäytyvät, kun työtä ei löydy ja se vasta tulee yhteiskunnalle kalliiksi, korostaa Silvennoinen.

Ensi kevään kunnallisvaalien suhteen tuore kokoomusvaltuutettu ei ole vielä päätöstä tehnyt. Miehen kasvot olisivat Tampereella kuitenkin tutut, sillä tulihan viime eduskuntaavaaleissakin perussuomalaisten riveissä ääniä tilille reilut 900.

-Vasta tammikuussa päätän, asetunko ehdolle kokoomuksen riveistä seuraavissa kuntavaaleissa. Paljon enemmän on tullut puolueen vaihdosta positiivista, kuin negatiivista palautetta, Silvennoinen ynnää.

 

Uutinen Savon Sanomien sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*