Savonlinnan keskussairaalan sisäänkäynti
Savonlinnan suunnalla pidetään yhä kiinni keskussairaalan ympärivuorokautisesta päivystyksestä. (Kuva: Arttu Muukkonen)

Savonlinnan kaupunki vetoaa perustuslakiin, jotta Etelä-Savon hyvinvointialueelle asetetaan velvoite ylläpitää Savonlinnassa ympärivuorokautista yhteispäivystyssairaalaa. Kaupunki on vastikään saanut lausunnon oikeustieteen tohtori, emeritusprofessori Kaarlo Tuorilta koskien Savonlinnan sairaalan turvaamista lainsäädännössä ja rahoituksessa.

-Perustuslain takaamien riittävien terveyspalvelujen toteuttaminen edellyttää sen varmistamista, että Savonlinnassa säilyy ympärivuorokautisen päivystyksen yksikkö ja että siellä voidaan antaa erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien keskittämisestä annetun asetuksen 7 §:ssä tarkoitettua leikkaushoitoa. Tätä edellyttää myös sosiaalisiin ihmisoikeuksiin ja perusoikeuksiin olennaisesti liittyvä heikennyskieltovaikutus.

-Tämä vaikutus kieltää heikentämästä sosiaalisten oikeuksien toteuttamisessa jo saavutettua tasoa. Myös perustuslain 19.3 §:n takaamaan oikeuteen riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyy tällainen heikennyskieltovaikutus, Tuori toteaa lausunnossaan.

Taistelu jatkuu

Savonlinnalaisten mukaan lausunto antaa vahvat perusteet sille, että voimaanpanolakiin on kirjattava velvoite Etelä-Savon hyvinvointialueelle ylläpitää ympärivuorokautista yhteispäivystyssairaalaa Savonlinnassa. Myös kahden ympärivuorokautisen yhteispäivystyssairaalan ylläpito Etelä-Savon hyvinvointialueella tulee valtion turvata rahallisesti.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Tulemme vetoamaan kaikessa kaupungin edunvalvonnassa Tuorin antamiin vahvoihin perustuslakiin pohjautuviin juridisiin perusteluihin Savonlinnan sairaalan turvaamiseksi lainsäädännössä ja rahoituksessa, kertoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.).

Kaupungin edustajat ovat jo lausunnon pohjalta keskustelleet perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajien ja jäsenten kanssa. Edunvalvontaa tullaan suorittamaan myös eduskunnan perustuslakivaliokunnan suuntaan. Eduskunnan on tarkoitus päättää soteuudistusta koskevasta lakipaketista kesäkuussa.

-Sairaalan pysyvyydellä varmistetaan osaamisen taso ja näin ollen taataan potilasturvallisuus. Tuorinkin arvion mukaan tietoisuus päivystysyksikön lakkauttamisesta viimeistään ehdotetun siirtymäajan päättyessä vuonna 2032 vaikeuttaisi lääkärien ja hoitohenkilökunnan rekrytointia niin erikoissairaanhoitoon kuin perusterveydenhuoltoon, toteaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Torikka (kesk.).

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Perustuslailla aletaan perustella mitä tahansa. Tekee hupaisan vaikutelman, mutta rapauttaa rajusti lakien ja erityisesti ”lakiasiantuntijoiden” arvostusta. Alkaa vaikuttaa ihan pelkiltä mielipiteiltä, jotka johtuvat asianomaisen (ehkä itselleenkin tiedostamattomasta) arvomaailmasta.
    Se entinen Pihtiputaan mummo tai Leelia lepotuolissaan tuntuvat mielipiteissään ihan osuvilta. Mutta he olivatkin naisia.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*