Jos Savonlinnan kaupungin vastaanotolla on tulevaisuudessa lörtsyjä tarjolla (ja miksei olisi), niin nekin on taatusti kotimaisista raaka-aineista valmistettuja. (Kuva: Savonlinnan kaupunki)

Savonlinnan kaupunki on luopumassa ulkomaisesta ruuasta ja käyttää jatkossa vain kotimaisista raaka-aineista tehtyjä ruokaa tilaisuuksissaan. Toki tässäkin asiassa poikkeus vahvistaa säännön. Kahvia ja teetä tarjoilee kaupunki jatkossakin vierailleen, vaikka kumpikin nautintoaine Suomeen kauempaa tuodaan.

Asiasta päätti kaupunginhallitus yksimielisesti vuoden 2022 talousarvion käsittelyn yhteydessä. Muun talousarviopaketin tapaan linjaus menee vielä valtuuston käsittelyyn.

-Meillä on jo pitkään kiinnitetty huomiota raaka-aineiden kotimaisuuteen, lähiruokaan, hävikin vähentämiseen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen. Siinä mielessä tässä ei ole kyse täysin uudesta asiasta, ruokapalvelupäällikkö Helena Vaahtoluoto kertoo.

Jotain haasteita uusi päätös lopettaa ulkomaalaisten raaka-aineiden käyttö toki aiheuttaa.

-Hedelmiä Suomessa nyt vain ei ole. Kotimaiset marjat tulevat korvaamaan hedelmiä entistä enemmän. Kasvikset ovat kotimaisia ja liha meillä on ollut 100 prosenttisesti kotimaista jo pitkään, samoin kala on kotimaista. Myös maitotuotteet ovat täysin kotimaisia, Vaahtoluoto luettelee raaka-aineiden alkuperiä.

Putin nautti lähiruokaa jo kesällä 2017

Uusi linjaus on jatkossa voimassa kaupungin järjestämissä kokouksissa, seminaareissa, työpajoissa, vastaanotoilla ja edustustilaisuuksissa sekä yleisötilaisuuksissa, joissa on tarjoilua. Ja ensi kertaa Savonlinnassa ei olla pappia kyydissä. Kun Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Suomessa heinäkuussa 2017, niin kaupungin tarjoamalla illallisella hotelli Punkaharjulla nautittiin lähiruokaa.

Ilman appelsiineja ja uusiseelantilaista riistakäristystäkin saadaan herkullinen valtiopäämiestason menu aikaan. Vai miltä kuulostaisi alkuruokana kantarellikeittoa ja muikunmätiä. Pääruokana paahdettua ahvenfileetä, kevätsipulia, sitruunakastiketta ja tilliperunoita. Ja jälkiruokana mansikoita.

Paitsi, että mahtoikohan Savonlinnassa tosiaan kasvaa sitruunoita kesällä 2017? Mutta eiköhän siihenkin kokit korvaajan etsi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*