Savonlinnan Anttolan, Nojanmaan ja Nätkin koulujen tulevaisuus on auki.

Savonlinnassa yrittäjät ovat huolissaan mahdollisten sivistystoimen leikkauksien ja koulujen lakkauttamisen vaikutuksista kaupungin elinvoimaan.

Savonlinnan kaupunginhallitus ottaa käsittelyyn uuden talousarvion kokouksessaan maanantaina 27. marraskuuta. Käsittelyn pohjana toimiva kaupunginjohtaja Janne Laineen talousarvioesitys kohtelee sivistystoimea selvästi tiukemmin kuin sivistyslautakunnan tekemä esitys. Aiemmin tässä kuussa Savonlinnassa päätettiin myös lakkauttaa Kallislahden, Juvolan ja Louhen koulut, ja tuoreessa kouluverkkosuunnitelmassa muitakin kouluja on lakkautusuhan alla.

Savonlinnan Seudun Yrittäjät ry otti kiivaasti kantaa tilanteeseen Itä-Savossa 25. marraskuuta julkaistussa mielipidekirjoituksessaan. Yhdistys luonnehti talousarvioesitystä karuksi luettavaksi ja koulujen lakkauttamistahtia käsittämättömän aggressiiviseksi.

”Kaupunkikeskuksista maakuntiin on viimevuodet ollut selvää muuttoliikettä. Vastaammeko tähän trendiin leikkaamalla lapsilta ja pitämällä koulujen lakkautusuhkaa jatkuvasti yllä?” mielipidekirjoituksessa kysytään.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Savonlinnan Seudun Yrittäjien puheenjohtaja Eero Piironen kertoo Kuntalehdelle järjestön saaneen tilanteesta runsaasti yhteydenottoja paikallisilta yrittäjiltä. Hän arvioi, että keskustelun yksi liikkeelle sysääjä on varmaankin ollut Anttolan koulun nostaminen yllättäen mahdollisten lakkautusten listalle.

– Kun virkeälle koululle heitetään tuollainen uhka päälle vaikka viidenkin vuoden päähän, se on kuin musta kaapu koko alueen ylle. Ei silloin kukaan uskalla muuttaa alueelle tai varsinkaan rakentaa sinne taloa.

Kaupunginjohtajan suunnitelmassa sivistystoimeen kohdistuvat kahden prosentin eli yhteensä noin 1,33 miljoonan euron leikkaukset. Leikkaukset ovat vielä kohdentamattomia, ja ne on tarkoitus ”juustohöylätä” eri tulosalueilta. Sivistyslautakunta ehdotti varhaiskasvatuksen erityisopettajan palkkaamiseen 60 000 euroa, mutta kaupunginjohtajan esityksessä tämä meno on poistettu. Samoin vapaa-ajantoimeen esitetty sadan tuhannen euron menolisäys on jätetty pois. Summalla oli sivistyslautakunnan ehdotuksessa tarkoitus palkata kaksi nuoriso-ohjaajaa.

Kokonaisuudessaan kaupunginjohtajan talousarvioesitys vuodelle 2024 on 4 981 670 euroa alijäämäinen.

Sivistyksestä säästäminen ristiriidassa kaupungin elinvoiman kanssa?

Kaupunginhallituksen esityslistalla tosin todetaan talousarvioesityksestä, että sillä ei arvioiden mukaan tule olemaan merkittäviä vaikutuksia lapsiin tai yrityksiin. Tämä ei ole riittänyt poistamaan yrittäjien huolta.

– Olisi mielenkiintoista nähdä, mihin nämä vaikutusarviot perustuvat. Tässä on kuitenkin kyse merkittävistä asioista kuten lasten koulumatkoista. Onko yritysvaikutusten arvioinnissa ajateltu sitä, että jos lapsiperheet häädetään, millainen vaikutus sillä on elinvoiman menetykseen?

Savonlinnan Seudun Yrittäjien mielestä lapsilta ja nuorilta leikkaaminen on ristiriidassa Savonlinnan kaupunkistrategian kanssa, sillä säästöt voisivat heidän mielestään vaikuttaa negatiivisesti kaupungin elinvoimaan ja houkuttelevuuteen.

– Yrittäjät ovat olleet kaupunkistrategiaan tyytyväisiä, mutta sitä ei näissä esityksissä kyllä noudateta. Voivatko kuntalaiset luottaa siihen, että valtuuston hyväksymä strategia ohjaa päätöksentekoa? Piironen kysyy.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Jonne Tynkkynen (kesk.) toivoo, että kaupunginhallitus pyyhkisi pois kaupunginjohtajan ehdottamat säästöt.

– Kaupunginjohtaja haluaa höylätä sivistystoimesta, mutta höylättävää ei enää ole.

Kouluverkkosuunnitelmaa puolestaan on Tynkkysen mukaan tarkoitus käsitellä kaupunginvaltuustossa 18. joulukuuta ja sitä ennen hallituksessa. Suunnitelmassa esitettyjä vaihtoehtoja ovat Nojanmaan, Nätkin ja osittain Anttolan oppilaiden sijoittaminen Mertalan kouluun tai Mertalan alaluokkien oppilaiden siirtäminen Nätkin ja Nojanmaan kouluihin.

Kouluverkkosuunnitelmassa todetaan Savonlinnan olevan vaikeassa tilanteessa koulujen kanssa, sillä koulujen ylläpitämiseen tarvittavat valtionosuudet tulevat vähenemään alle 16-vuotiaiden määrän vähentyessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*