Kuusi savolaiskuntaa vaatii Kelalta räväköitä korjausliikkeitä, jotta alueen Kela-kyydit saadaan hoidettua järkevällä tavalla.

Heinäkuun alussa voimaan astunut Kela-taksiuudistus on kysynyt monin paikoin käyttäjiltään pitkään pinnaa. Savolaiset tunnetaan lupsakkaana väkenä, mutta ainakin Kuopion alapuolella vaikuttaa pinna uudistuksen suhteen jo palaneen.

Suonenjoen kaupunki sekä Keiteleen, Pielaveden, Rautalammin, Tervon ja Vesannon kunnat yhdessä Savogrow-kehitysyhtiön kanssa ovat julkaisseet julkilausuman, jossa suorin sanoin syytetään alueen Kela-takseista vastaavan Pro Keskus Oy:n toimintaa.

– Tänä kesänä maaseutukunnissa on eletty jännittyneitä, jopa kauhunsekaisia tilanteita ja tuntemuksia kelataksien toimitusvarmuuden horjuessa pahasti. Kunnat ovat saaneet runsaasti yhteydenottoja asukkailta siitä, ettei kelakyytiä saa, jonotusajat tilausnumeroon ovat hirveän pitkiä, tilattu kyyti ei tule, taksi ei saata asiakasta, eikä paluukyydistä ole tietoa, julkilausumassa todetaan.

Yrittäjät moittivat sopimusehtoja

Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alue nousi heti kesällä uudistuksen alkuvaiheessa tapetille, sillä Kela-kyydit välitettäväkseen saanut Pro Keskus Oy ei saanut solmittua tarpeellista määrää sopimuksia etenkin maalaiskuntien ja pienempien kaupunkien taksiyrittäjien kanssa. Tämä puolestaan tiesi sitä, että Kela-takseja hälytettiin ajoon Ylä-Savoon esimerkiksi Kuopion ja Mikkelin seudulta.

– Tämä ei ole kovinkaan taloudellista ja ekologista palvelun uudistamista. Kela ja välityskeskus tulevat saamaan reklamaation näistä kuntien tietoon tulleista epäkohdista, kuntien yhteisessä julkilausumassa todetaan.

Kela-ajot Savon suunnalla hylänneet taksiyrittäjät ovat julkisuudessa moittineet välityskeskuksen tarjoamaa erittäin sitovaa sopimuspohjaa, josta ei ole haluttu lähteä neuvottelemaan. Päivystysvelvollisuus, vasteaika tilauksiin ja taksamittarien uusinta ovat tehneet yhteistyöstä vaikeaa.

Palvelut karkaavat

Kuntien yhteisessä kannanotossa tuodaan esiin huoli siitä, mitä Kela-ajojen karkaaminen oman paikkakunnan yrittäjien ulottuvilta merkitsee. Pelkona on, että taksiyrittäjät karkaavat suurempiin keskuksiin, sillä Vesannolle tai Tervolle myönnetyllä taksiluvalla saa taksiuudistuksen myötä kytätä kyytejä vaikka Helsinki-Vantaan lentokentällä. Jos yrittäjät suuntaavat rahakkaammille apajille tai lyövät hanskat tiskiin, niin koulukyytien järjestäminen vaikeutuu.

Vesannon kunnanjohtaja Pasi Lievonen on aiheestakin huolissaan tilanteesta. Mistä löytyvät autot, kun seuraavan kerran koulukyytejä kilpailutetaan?

– Toistaiseksi autoja on vielä koulukyyteihin riittänyt, mutta se pelkohan tässä on, että tarjolla olevan kaluston määrä vähenee. Kyytejä välittävän yhtiön ehdot ovat aika kovat ja yrittäjät eivät ole voineet niihin suostua. Kyllä siellä moni yrittäjä aika vaikeassa tilanteessa on, Lievonen huokaa.

Kela-ajoista leipä pöytään

Maaseudulla Kela-kyytien merkitys takseille on monia kaupunkipaikkoja merkittävästi suurempi. Julkilausumassa arvioidaan, että näistä ajoista tulee peräti 60-75 prosenttia yrittäjän tuloista.

– On kohtalon ivaa, että samaan aikaan tapahtunut laajempi taksiuudistus vapautti taksiautoilijat paikkakunnasta riippumattomaksi. Näin ollen maaseudun takseista kynnelle kykenevät lähtenevät päivystämään ruuhkaisempiin paikkoihin kaupunkeihin, eikä taksikyytiä maalla saata saada edes normaalikorvauksella. Kun peruspalvelurakennetta rapautetaan, on sillä vaikutuksensa myös muuhun elinkeinotoimintaan, kuten hoiva- ja matkailuyritysten toimintaedellytyksiin, kunnat toteavat.

Kuntien mielestä nyt on kiire toimia ja pallo asiassa on Kelan suunnalla.

– Vaadimme, että Kela tekee välittömästi toimenpiteitä tämän uudistuksen epäkohtien korjaamiseksi, koska odottamalla toimitusvarmuus ei tule paranemaan, vaan heikkenee päivä päivältä. Taksiyrittäjät eivät voi odottaa enää useita viikkoja näin heikolla tulonmuodostuksella. Osa yksinyrittävistä takseista on jo lopettanut. Toivottavasti kelataksiuudistuksen korjausliikkeessä ei myöskään mene yhtä kauan kuin toimeentulotukiuudistuksessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*