Kuva: Ville Miettinen
TEM:n arvion mukaan lomien siirto kasvattaisi kesäkauden matkailutuloja 9,3 prosentilla.

Kahden viikon muutos koululaisten kesäloma-aikoihin tuottaisi matkailulle 219 miljoonaa lisäeuroa.

Työ- ja elinkeinoministeriö on selvittänyt loma-aikojen talousvaikutuksia matkailuelinkeinoille tehdyillä kyselyillä, asiantuntijahaastatteluilla ja analysoimalla matkailutilastoja sekä trendiaineistoja. Lomien siirtämisen talous- ja työllisyysvaikutuksia ei ole selvitetty aiemmin.

Selvityksen mukaan koulujen kesälomien siirto lisäisi matkailuyritysten tarvitseman työvoiman määrää 1300 henkilötyövuodella.

Matkailun lisääntyminen kesäkuukausina kasvattaisi koko vuoden matkailutuloa 2,5 prosenttia.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) tammikuussa tilaama selvitys julkistettiin Visit Finlandin 2018 -seminaarissa Helsingissä torstaina 3. toukokuuta.

Lintilän mukaan numerot tarkoittavat, että kesälomia kannattaa siirtää.

– Lomien siirrolla voitaisiin pidentää kotimaanmatkailun kesäkautta, millä olisi positiivinen vaikutus myös palveluiden tarjontaan ulkomaalaisille turisteille, ministeri sanoo TEM:n tiedotteessa.

Kesälomien siirto tarkoittaa, että peruskoulujen ja lukioiden kesälomat alkaisivat kesäkuun puolivälissä ja päättyisivät elokuun lopussa.

TEM:n asiantuntija Sanna Kyyrän mukaan keskustelu selvityksestä jatkuu hallituksen sisällä.

Mahdollinen loma-ajan siirto ei ole nopea toimenpide vaan sen vaikutukset on pohdittava huolella, Kyyrä muistuttaa.

– Kyse ei ole TEM:n hallinnonalaa koskevasta päätöksestä. Tarkoitus on keskustella laajemmin, mitä muita vaikutuksia tällä on. Niin elinkeinon edistämisen kuin oppimisen edistämisen kannalta, sekä miten tämä olisi hallinnollisesti sujuvaa toteuttaa.

– Keskustelua käydään kansalaisten, elinkeinon ja hallituksen kesken. Toivottavasti tästä päästään eteenpäin syksyn budjettiriihessä tai viimeistään seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Siis 219 miljoonaa niillä olettamuksila, vai pitäisikö sanoa algoritmeilla, joilla laskelmat tehtiin.
    Siirtohan ei vaikuta pelkästään peruskouluun ja lukioon, vaan koko koulutusketjuun ja siihen liittyviin toimintoihin. Ongelmia tulee enemmän kuin hyötyjä. Toukokuu ei ole suosituimpia loma-aikoja, nyt todellinen lomien pitämisaika lykkääntyisi kesäkuun puoliväliin ja perälauta pysyy paikoillaan.
    Tätä toukokuun höperehtimistä.

  2. Ja toiseksi, lomailijoiden käytössä oleva rahapotti kasva, päinvastoin. Eli tuo 219 miljoonaa olisi nyhjästävä tyhjästä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*