Selvitys: Tuulivoimalat eivät laske asuin- ja lomakiinteistöjen hintoja kunnissa – Vaikutus voi olla jopa kiinteistön arvoa nostava
Raahen Sarvankankaan tuulipuiston vaikutukset sitä ympäröivän alueen kiinteistöjen hintoihin olivat mukana selvityksessä. (Kuva: Ville Suorsa)
Tuulivoimaloiden käyttöönotolla ei ole merkittävää vaikutusta kiinteistöjen hintoihin, selviää Suomen tuulivoimayhdistyksen teettämästä selvityksestä.
Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja ja taloustieteilijä Pasi Holm näki viitteitä siihen suuntaan, että tuulivoimalat voisivat jopa hieman nostaa asuin- ja lomakiinteistön hintoja.
– Tavallaan viisari kääntyy tähän suuntaan, mutta ei tilastollisesti merkittävissä määrin.
Selvityksessä oli mukana kuntia, joihin on rakennettu tuulivoimaa vuosien 2013 ja 2021 välisenä aikana. Tämän ehdon täyttäneet ja suurennuslasin alle laitetut kunnat olivat Haapajärvi, Jokioinen, Kalajoki, Karvia, Närpiö, Perho, Raahe ja Simo.
– Tarkastelujakso oli kahdeksan vuotta. Saimme sen aikana paljon havaintoja eli kiinteistökauppoja tutkittavaksi. Olemme pystyneet seuraamaan tuulivoimahankkeiden pitempiaikaisiakin vaikutuksia.
– Näistä kunnista ja tällä ajanjaksolla saimme käyttöömme tuhat asuinkiinteistökauppaa ja yli 300 lomakiinteistökauppaa.
Oletuksia kumoava selvitys
Selvityksen lähtökohtaa esitellessään Holm huomautti, että tuulivoimahankkeita valmisteltaessa paikallisia asukkaita usein huolettaa tuulivoimaloiden vaikutukset asuin‐ ja lomakiinteistöjen hintoihin.
Yleisesti on ajateltu tuulivoimaloiden aiheuttavan asuin- ja lomakiinteistöihin niiden hintoja laskevia ympäristövaikutuksia, Holm tiedostaa.
– Nyt olemme selvittäneet tuulipuistojen vaikutusta asuin- ja lomakiinteistöjen arvoon.
Yksittäistapaukset ovat toinen juttu
Tutkimusaineistossa olevat asuin‐ ja lomakiinteistökaupat eriteltiin sen mukaan, että onko ne tehty ennen tuulivoiman käyttöönottoa vai sen jälkeen.
Holm arvioi Taloustutkimuksen ja Finnish Consulting Groupin tekemän selvityksen olevan vahvalla pohjalla, vaikka lisätutkimuksillekin on sijansa.
– Jos tuulivoima olisi laskenut asuin- ja lomakiinteistöjen hintoja selvitysalueella kokonaisuutena, niin se tieto olisi saatu esille. Meillä oli niin paljon aineistoa käytettävänä.
Tämän sanottuaan Holm painottaa, että kyseessä on tilastollinen tarkastelu.
Yksittäistapauksia tuulivoiman vaikutuksista kiinteistöjen hintoihin löytyy suuntaan ja toiseenkin, hän tietää.
– Tilastollinen tarkastelu katsoo alueellista markkinaa kokonaisuutena.
Raahessa, Simossa ja Närpiössä on lukuisia eri ikäisiä tuulivoimayksiköitä. Perhon, Karvian ja Jokioisten kunnissa tuulivoimaloita on otettu käyttöön ainoastaan vuonna 2016, Kalajoella puolestaan 2015 ja 2016, Haapajärvellä vuosina 2015 ja 2017.
Tämä selvitys nyt ei ainakaan mitään ”oletuksia” kumoa. Tuulivoimayhdistyksen tilaama. Kuten Hannu Karpo ohjelmassaan ”Karpolla on asiaa” aikanaan osuvasti totesi, ”markan rahalla saa monenlaista tilastoa”. Nyt eletään ns. tietoyhteiskunnassa, mutta kun runsaan tuhannen ihmisen pääkaupunkiseudulta kyhätyillä otoksilla hehkutetaan gallupeissa, ”suurin osa kansasta on sitä mieltä…”, ja joka ikiseen asiaan löytyy ”asiantuntija, tutkimus tai psykiatrian erityistuntija” vatvomaan ja selittämään mustaa valkeaksi, on mahdoton enää uskoa yhteenkään median rummuttamaan ”tutkimukseen” tai ”selvitykseen”. Niitähän voi tehdä kuka tahansa, ja yleensä kaikenkokoisten investointihankkeiden etc. edeltävänä tehdäänkin. Mutta että niillä kenenkään ajattelevan ihmisen mielipiteitä tai tiedontasoa kumottaisiin, aika outo näkökulma todellakin. Mutta vahvistaa vain sen että ”sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto”.