Pääministeri Juha Sipilä odottaa kaikkien hallituspuolueiden eduskuntapuolueiden lopulliset vastaukset, ennen kuin suuntaa presidentti Sauli Niinistön luokse eronpyynnön kera. Sen jälkeen tähtäimeen otetaan toimintakykyinen hallitus mahdollisimman nopealla aikataululla.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo haluavat rakentaa uuden hallituksen nykyisen hallitusohjelman varaan.

Neuvottelut uuden hallituksen muodostamiseksi jatkuvat tiiviillä tahdilla. Vielä maanantai-iltana koolla ovat niin keskustan kuin kokoomuksen eduskuntaryhmät. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kokoontuu tiistaina puolen päivän jälkeen ja sen jälkeen on pääministeri Sipilällä tiedossa visiitti Kultarantaan.

-Tavoitteena on luoda uusi toimintakykyinen hallitus mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman tarkasti nykyistä hallitusohjelmaa noudattaen, Sipilä linjasi.

Ketkä mukaan?

Maanantain perusteella tiukimmin toiveet kohdistuvat hallituskumppaneita etsiessä RKP:n ja kristillisdemokraattien suuntaan. Käytännössä muita vaihtoehtoja ei ilman uusia vaaleja olekaan, sillä niin demareiden, vihreiden kuin vasemmistoliiton puheenjohtajat ilmoittivat tänään puolueidensa olevan kiinnostunut hallitusvastuusta vain uusien eduskuntavaalien kautta.

-Kahden keskisissä keskusteluissa olemme saaneet paljon lievemmän kannan asiaan, kuin nyt julkisuuden kautta on välittynyt, Sipilä huomautti.

Arvopohja kaatoi yhteistyön

Arvopohja oli esillä molempien puoluejohtajien puheenvuoroissa tiedotustilaisuudessa maanantaina illansuussa. Erot niin suhtautumisessa maahanmuuttajiin, kuin Euroopan Unioniin kaatoivat lopulta kolmen puolueen hallituksen.

-Kokoomus ei voi olla mukana missään hallitusyhteistyössä, joka ei ole sitoutunut näihin arvoihin. Ratkaisu ei ollut helppo. Tässä on isoja kysymyksiä edessä. Siitä huolimatta halusimme tehdä tämän päätöksen, vaikka emme ole varmoja tulevasta, Petteri Orpo huomautti.

Arvoista puhui pitkään myös pääministeri Juha Sipilä.

-Hallitusohjelmaan on täysin mahdoton kirjata kaikkea sitä, mitä eteen tulee. Meillä tulee olla riittävän lähellä toisiaan oleva arvopohja, jotta voimme luottaa siihen, että saamme päätöksiä tehty. Arviomme oli, että tämä ero on nyt kasvanut suuremmaksi. Kun tämmöinen epäilys on olemassa, niin silloin velvollisuutemme on todeta tilanne ja hakea sellainen ratkaisu, jolla hallituksen toimintakyky säilyy.

Ei vielä huutokauppaa

Sipilä ja Orpo eivät lähteneet tiedotustilaisuudessa käymään huutokauppaa siitä, mitä muutoksia esimerkiksi sote- ja maakuntauudistukseen olisi mahdollista tehdä uusien hallituskumppanien vaatimuksesta.

-Lähdemme siitä, että tuleva ohjelma on mahdollisimman lähellä nykyistä ohjemaa. Enemmistöhallitus on tavoitteena ja se voi vaatia muutoksia hallitusohjelmaan, Sipilä arvioi.

-Se on päivänselvää, että jos hallitukseen on tulossa uusia puolueita, niin hallitusohjelma on käytävä rivi riviltä läpi. Ei hallitusohjelmassa ole ratkaisuja maailman kaikkiin ongelmiin, Orpo muistutti.

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmoitti kommentoivansa hallitusyhteistyön kaatumista vasta tiistaina iltapäivällä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*