Siun soten johto on lähettänyt tiukkasanaisen viestin kuntayhtymän jäsenkunnille. Viesti tulee luettuna perin nopeasti selväksi – myykää vain sote-kiinteistöjä, mutta älkää neuvotelko sote-palveluista.

– Kunnat voivat toki kiinteistöjään myydä, mutta Siun soten perussopimuksen mukaisesti sote-palvelujen järjestämisoikeus on siirtynyt meille. Sote-palvelujen tuottamista koskevat päätökset ja sopimukset tekee yksiselitteisesti Siun sote, painottaa Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.

Käynnistävänä laukauksena paimenkirjeelle on Lieksan kaupunginvaltuuston elokuun lopulla tekemä päätös myydä kaksi sote-kiinteistöä Attendolle lähes 2,8 miljoonan euron kauppahinnalla. Toinen kiinteistöistä on purkukuntoinen toimintakeskus ja parempikuntoistakin palvelukotia olisi lähivuosina odottanut useamman miljoonan euron peruskorjaus.

Muutokset mahdollisia

Täysin Ilkka Pirskanen ei kiellä sitä, etteikö kuntien jo tekemillä ja työn alla olevilla kiinteistökaupoilla voisi jossain vaiheessa olla vaikutusta myös palvelutuotantoon.

– Nyt tekeillä olleiden kuntien kiinteistökauppojen yhteydessä on käyty alustavia keskusteluja myös Siun soten kanssa, mutta mitään sopimuksia palvelujen tuottamisesta tai toimitilojen vuokraamisesta ei ole vielä tehty.

– Kun sopimukset tulevat ajankohtaisiksi, Siun sote tulee kertomaan mahdollisista muutoksista järjestämissään palveluissa ja käyttämissään toimitiloissa. Näitä asioita eivät esimerkiksi kiinteistökauppojen ostajaosapuolet voi Siun soten puolesta ennakkoon luvata, painottaa Pirskanen.

Erikoinen paimenkirje

Lieksan suunnalla ihmetellään Siun soten räväkkää ulostuloa kiinteistökauppa-asiassa.

– Aika erikoinen paimenkirje tämä on. En ole varma, onko sielläkään käsitetty mistä kiinteistökaupassa on kyse, ihmettelee Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen.

Määttänen vakuuttaa Lieksan toimineen päätöksenteossa avoimesti ja tuoneen koko ajan esiin, että kyse on vain ja ainoastaan kiinteistökaupasta ja että  Siun sotella on vastuu palvelutuotannosta ja sen järjestämisestä.

– Yritys kantaa riskin siitä, saako se uusiin tiloihin riittävästi asiakkaita. Attendo on jo nyt yksi Siun soten palvelusetelituottajista, joten sitä kautta tiloille tulee käyttöä. Attendo on myös sitoutunut vuokraamaan uusista tiloista osan Siun sotelle, mikäli sillä on tarvetta, Määttänen toteaa.

Polvijärvi ei lähde mihinkään

Suu ymmyrkäisenä on myös Polvijärven suunnalla. Kaupan merkiksi ei vielä ole kättä päälle lyöty, mutta vanhusten hoivakoti on tulevaisuudessa siirtymässä Attendon omistukseen, mikäli kaupasta lopullisesti päättävä kunnanvaltuusto niin päättää.

– Kyllä se vähän ihmetyttää, että pienen kunnan kiinteistökauppa herättää muualla näin paljon tunteita. Me ei olla missään nimessä lähtemässä Siun sotesta, ihmettelee Polvijärven kunnanjohtaja Jari Tuononen.

Tuonosen mukaan kauppaneuvotteluissa on kylmästi kuntataloudesta.

– Jos me lähdettäisiin itse rakentamaan uusia tiloja, niin se olisi 7 miljoonan euron investointi, emmekä saisi edes päättää itse sen käytöstä. Se on aika valtava summa näin pienelle kunnalle, Tuononen toteaa.

Juuka myös kaupanteossa

Lieksan jo tehtyjen ja Polvijärvellä vireillä olevien kiinteistökauppojen lisäksi Siun soten jäsenkunnista ainakin Juuka on myymässä osaa sote-kiinteistöistä. Kaupan ovat vammaisille ja ikäihmisille palveluja tuottavat yksiköt.

Siun sotessa ovat mukana Pohjois-Karjalan kunnat sekä Heinävesi. Perussopimuksessa jäsenkunnat ovat siirtäneet sosiaali- ja terveydenhuollon sekä Pohjois-Karjalan osalta myös pelastustoimen ja ympäristöterveydenhuollon palvelujen järjestämisvastuun kuntayhtymälle.

Siun soten tiedote marssijärjestyksestä

EDIT: 14.9. klo 8.00 Tarkennettu Polvijärven kiinteistökaupan tilannetta. Kauppaa valmisteltu ja ratkaisu on kunnanvaltuuston käsissä. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kaikkien näiden kuntien johdossa kukkii kokemattomuus ja pakkomielinen hinku saada roskat pois käsistään. Ymmärtämättä jää ettei Attendo tai muutkaan nimenomaan sote-palveluja tuottavat kiinteistöjen ostattelijat ole hyväntekijöitä, vaan kyllä jokaisessa kaupassa käsi painetaan syvälle yhteiskunnan kukkaroon. Jonkunhan ne kustannukset uusista kiinteistöistä on aikanaan maksettava ja uuden omistajan saatava sen päälle mittavat voitto-osuutensa. Syrjäisillä pikkukunnilla kuten Juuka ja Polvijärvi ei ole toimivia kiinteistömarkkinoita, joten Attendon kiinteistömarkkinoille sijoittamisinnokkuus on todella outoa, jollei se samalla koe pääsevänsä yhteiskunnan maksamien palvelujen tuottajaksi. Kun muut sijoittajat eivät tikullakaan koske pienten kuntien vanhoihin kiinteistöihin luvaten rakentaa niiden tilalle uutta, Attendon tapa toimia ei ole uskottavaa sijoitustoimintaa kiinteistömarkkinoiden näkökulmasta. Siun soten viesti kunnille on selväsanainen hälytys ja muistuttaa siitä, että pahimmassa tapauksessa loputkin palvelut saattavat keskittyä suurempiin yksiköihin.

  2. Hyvä kommentti. Nuo kiinteistökaupat herättävät kyllä kysymyksiä. Ja kuntajohtajien vastaukset vielä enemmän.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*