Pohjois-Karjalassa saatiin viime syksynä hyviä kokemuksia monipalveluauton asiakkaiden luokse viemistä hammashoidon ja sairaanhoitajan palveluista. (Kuva: Siun sote)

Pohjois-Karjalassa kierrettiin viime syksynä maakuntaa Siun soten monipalveluautolla. Kahdessa neljän viikon jaksossa vietiin terveyspalveluja alueelle renkaiden päällä. Ensimmäisen jakson monipalveluautossa toimi hammashoito ja toisella jaksolla se oli varusteltu sairaanhoitajan vastaanotoksi.

Kahden noin kuukauden mittaisen kokeilujakson aikana liikkuvassa yksikössä otettiin vastaan yli 400 asiakasta. Tärkeä osa kokeilusta oli toiminnasta saadun palautteen kerääminen ja sen käsittely. Autossa työskennellyt henkilökunta pääsi myös kertomaan mielipiteensä toiminnasta.

Vaikka käytössä olikin ulkoisilta mitoiltaan isokokoinen auto, niin työtilat tahtoivat käydä pieniksi hammashoidossa, jossa autossa työskenneltiin normaaliin tapaan työparina. Työergonomia ei ollut paras mahdollinen ja parannettavaa oli myös auton kalastamisessa liikkuvaksi suupirssiksi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Sen sijaan influenssapiikkien antoon liikkuva terveyspalveluauto sopi hyvin.

-Kokeilujen perusteella auton tila toimi hyvin sairaanhoitajan vastaanotolla, kun autossa työskenteli vain yksi henkilö, kertoo projektisuunnittelija Jonna Konttinen Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeesta.

Asiakkaiden suuntaan monipalveluauton ehdoton valtti oli vaivattomuus. Kun hammashoitopalvelut tulevat peruskoulun pihaan, niin vanhempien ei tarvinnut lähteä kuljettamaan lasta hammashoitolaan kesken työpäivän.

Mikäli rattaiden päällä liikkuvia palveluja lähdetään jatkossa tarjoamaan säännöllisesti Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen asukkaille, niin moneen käytännön asiaan pitää kiinnittää huomioita. Kokeilujaksoilla nousi arvoon arvaamattomaan aikatauluista tiedottaminen. Ongelmia aiheutti myös tiestön kunto ja riittävät odotustilat asiakkaille.

-Autoon ei mahdu asiakkaita odottamaan, joten pysähdyspaikka pitää miettiä niin, että siinä on vieressä odotustila. Oli hyvä, että ensimmäinen kokeilumme oli syksyllä ja toinen talvella, jolloin saimme hyvin laajan kuvan toiminnan mahdollisuuksista ja kehitystarpeista, Konttinen sanoo Siun Soten tiedotteessa.

Joka tapauksessa monipalveluautossa on paljon potentiaalia, jota kannattaa pohtia, kun palveluita pitkien etäisyyksien maakunnissa viedään lähelle asiakkaita.

-Palvelun tavoittavuuden, ajanvarauksen ja hoidon jatkuvuuden kannalta olisi tärkeää, että monipalveluauto kulkisi säännöllisesti samaa reittiä. Näin auton aikataulu tulisi tutuksi asukkaille ja ajanvarausta voisi suunnitella säännölliset aikataulun mukaan. Toki tämä riippuu myös siitä, että mitä palveluita autossa tarjotaan. Voihan autoa käyttää myös erilaisiin yksittäisiin tilaisuuksiin, kuten vaikka influenssarokotuksiin, Jonna Konttinen pohtii monipalveluauton mahdollisuuksia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*