Sosterin alueen kuntapäättäjät uskovat Savonlinnan keskussairaalan hoitavan ihmisiä tulevaisuudessakin, mikäli sairaala on pala Pohjois-Savon sotealuetta. (Kuva: Sosteri)

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän Sosterin mielestä asukkaiden ja kuntien kannalta paras sote-suunta on pohjoinen. Hallituksen sote-lakiesityksessä Sosterin alueen kunnat on sijoitettu Pohjois-Savon sote-maakuntaan. Sosterin hallitus otti asiaan kantaa sorvatessaan lausuntoa hallituksen sote-esitykseen. 

-Savonlinnan keskussairaalan palvelut voidaan turvata pidemmällä aikavälillä vain yhteistyössä Kuopion yliopistosairaalan kanssa, jolloin alueen väestön terveys- ja hyvinvointieroja voidaan kaventaa ja parantaa palvelujen yhdenvertaista saatavuutta. Tämä turvaa myös henkilökunnan, erityisesti lääkärikunnan saatavuuden ja täyttää ne tavoitteet, mitä valtakunnallisesti sote-maakuntauudistukselle on asetettu Itä-Savon kannalta, kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen arvioi.

Hajoaako Etelä-Savo?

Sosteri on haluttu kumppani myös Essoten suunnalla, sillä Sosteriin kuuluvat Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava kuuluvat Etelä-Savon maakuntaan. Sosterin kuntien irtautumisen pelätään johtavan pahimmillaan koko maakunnan murentumiseen.

-Jos suuntaisimme Mikkeliin ja Essoten suuntaan, niin se tietäisi meillä Savonlinnan keskussairaalan loppumista. Useampia päivystäviä sairaaloita voi olla vain yliopistollisten sairaaloiden vetämillä sote-alueilla. Tässä on kyse kuntalaisten palveluista. Meillä on päivittäin 40 erikoissairaanhoidon päivystysasiakasta ja jos keskussairaalan toiminta loppuu, niin he kaikki olisivat tien päällä hoitoon menossa muualle, Pekka Nousiainen perustelee.

Keskussairaalalla on myös merkittävä taloudellinen vaikutus alueelle. Parin vuoden takainen OKL:n lakkautus teki pahan loven aluetalouteen, eikä uusiin iskuihin ole varaa.

-Keskussairaalalla on erittäin suuri merkitys alueen elinvoimalle. Jos menetämme keskussairaalan, niin menetämme 770 työpaikkaa, Nousiainen painottaa.

Ei tarvetta lisäneuvotteluille

Lopullisen lausunnon sote-lakiluonnoksesta antaa syyskuun puolivälissä kuntayhtymävaltuusto. Sen verran yksituumaisesti alueen päättäjät ovat kuitenkin Pohjois-Savon suuntaan kantaa ottaneet, että suunta tuskin muuttuu.

Yhtymähallitus totesi tiistain kokouksessa myös, ettei Sosterilla ole tarvetta jatkaa asian tiimoilta neuvotteluja Etelä-Savon suuntaan.

-Tarvetta lisäneuvotteluille ei ole. KYS on meidän alueelle ylivoimaisesti paras vaihtoehto. Me olemme jo yhdessä neuvotelleet toimintamalleja, joiden pohjalta aikanaan edetään, kunhan sote-uudistus varmistuu, Pekka Nousiainen kertoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*