Savonlinnaan nousee lähivuosina keskussairaalan yhteyteen uusi pääterveysasema. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi Sosterille poikkeusluvan hankkeen toteuttamiseen. Kuntayhtymän omistukseen tulevan uuden pääterveysaseman kustannusarvio on 20,5 miljoonaa euroa.
Savonlinnan kaupungin omistaman nykyisen pääterveysaseman peruskorjaaminen olisi tullut maksamaan väistötilakustannukseen 15,5 miljoonaa euroa.

-Pääterveysaseman peruskorjaus on ollut esillä varmaan jo kymmenen vuotta, mutta rahaa kaupungilta ei ole tilojen peruskorjaukseen löytynyt. Siellä on ollut jo sisäilmaongelmia ja herkimpiä työntekijöitä on jouduttu siirtämään toisin tiloihin työskentelemään. Tiloista tehty 60-sivuinen kuntoraportti on aika karua luettavaa, Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro kertoo.

Kovat säästöt logistiikassa

Uusien tilojen ohella paranee myös uusien tilojen etäisyys keskussairaalaan. Kun nykyisistä tiloista potilaita, lääkkeitä, tarvikkeita ja ruokia on jouduttu kuljettamaan autoilla ja ambulansseilla 400-500 metrin matkoja, niin uudet tilat rakennetaan fyysisesti keskussairaalaan. Tämä vähentää logistiikkakustannuksia merkittävästi.

-Vaikka uudisrakennuksen hinta tulee hieman peruskorjausta kalliimmaksi, niin hintaero kuittautuu toiminnallisina kustannussäästöinä viiden vuoden aikana. Toiminnallinen hyöty yhdistämisestä on noin 1,6 miljoonaa euroa vuodessa, ja kiinteistön elinkaaressa puhutaan kuitenkin kymmenistä vuosista, Peitsaro sanoo.

Projektin suunnittelu, kilpailutukset ja sairaalan piha-alueen järjestelyt alkavat heti. Tavoitteena on, että uudisrakennus on käytössä vuonna 2021.
-Ratkaisulla varmistamme Itä-Savon alueen asukkaille hyvät palvelut toimivissa ja nykyaikaisissa tiloissa riippumatta siitä, miten sote-uudistus etenee, Peitsaro jatkaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*