Sote- ja maakuntauudistus nytkähti tänään yhden askeleen eteenpäin, kun hallitus antoi uudistusta koskevan esityksen eduskunnalle. Hallitus esittää 18 maakunnan perustamista heinäkuun alusta 2017 lukien ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuun siirtämistä kuntien kontolta maakunnille vuoden 2019 alussa.

Valtion rahoitus esityksen mukaisiin tehtäviin on noin 17,4 miljardia euroa vuoden 2017 kustannustasolla ja maakuntien palvelukseen siirtyy uudistuksessa yli 215 000 julkisen sektorin työntekijää.  

Hallituksen esityksessä ehdotetaan säädettäväksi maakuntalaki, laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseksi ja niiden voimaanpanolaki. Lisäksi esityksessä on lakimuutoksia koskien maakuntien rahoitusta, maakuntajakoa, kuntien peruspalvelujen valtionosuutta, verotusta, henkilöstön asemaa ja vaaleja koskien.

Hallituksen sote- ja maakuntauudistus ja sen valmistelu on kirvoittanut runsaasti kritiikkiä. Parhaillaan lausuntokierroksella oleva sote-palveluiden valinnanvapaus on yksi uudistuksen kiistakohteista. Valinnanvapauslaki annetaan eduskunnalle myöhemmin keväällä.

Paljon on kättä väännetty valmistelun aikana myös kuntien sote-palveluihin liittyvän kiinteistöomaisuuden kohtalosta. Maakunnat tulevat vuokraamaan kunnilta tarvitsemasta sosiaali- ja terveydenhuollon toimitilat. Lakiesityksen mukaan nykyisten lakisääteisten kuntayhtymien varat ja velat siirtyvät maakunnille. Kunnilta siirtyy maakunnille siirtyvien palvelujen kohteena oleva irtaimisto ja kuntien tekemät sopimukset.

 

Tiedote valtioneuvoston sivulla

Hallituksen esitys sote- ja maakuntauudistuksesta

Tiivistelmä sote- ja maakuntauudistuksen lainsäädännöstä

Sote- ja maakuntauudistus HE, yleisesittelydiat

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä