Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai sote-urakan valmiiksi - tämän kierroksen osalta
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai viimein käsiteltyä hallituksen sote-mietinnöt.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on tänään hyväksynyt mietintöluonnokset sote- ja maakuntauudistuksesta, valinnanvapauslaista sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottamista koskevasta laista. Valiokunnan sote-dokumentit löytyvät tältä sivulta.
Hallituksen esitysten peruslähtökohdat säilyisivät ennallaan, mutta valiokunta ehdottaa lukuisia muutoksia useisiin pykäliin. Muutoksia on esitetty muun muassa maakuntien rahoituspohjan varmistamiseen, kuntakompensaatioiden selkeyttämiseen ja valinnanvapauslakiin useilta eri kohdin. Tärkeimpiin muutosehdotuksiin pääset tutustumaan tästä linkistä.
Asian ensimmäisessä käsittelyssä mietintöluonnoksiin ei ollut mahdollista sisällyttää vastalauseita. Asiaa koskevan tiedotteen mukaan valiokunta ei ole hyväksynyt mietintöluonnoksia yksimielisesti.
Seuraavaksi papereihin paneutuu perustuslakivaliokunta, jonka jälkeen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa käsitellään asiaa toistamiseen. Tämän jälkeen mietinnöt etenevät eduskunnan päätettäväksi.
Tärkeä nytkähdys
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) oli tyytyväinen, kun asian käsittely saatiin tältä erää maaliin. Lakipaketti etenee seuraavaksi perustuslakivaliokunnan käsittelyyn, josta se palaa aikanaan takaisin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan. Tämän jälkeen mietinnöt etenevät koko eduskunnan päätettäväksi.
Heikkinen uskoo ajan riittävän, vaikka asian käsittely omassa valiokunnassa venähtikin arvioitua pidemmäksi.
-Perustuslakivaliokunta ottaa työlleen sen ajan mitä tarvitsee. Tärkeintä on se, että tämä hallitus pystyy toteuttamaan tämän tasa-arvoisempia palveluita tavoittelevan palvelu-uudistuksen. Uudistus on ollut välttämätön ja kiireellinen jo pitkään, Heikkinen painottaa.
Keskustan varapuheenjohtaja muistuttaa nyt nähdyn nytkähdyksen olevan tärkeä viesti myös maakunnissa sote-valmistelua tekevälle virka- ja luottamusmiesarmeijalle. Kentällä usko uudistuksen etenemiseen on ollut väliin jo tiukalla.
-Tämä uutinen on merkittävä myös maakunnissa sote-uudistusta jo kaksi ja puoli vuotta valmistelleille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille: Sote etenee raiteillaan ja valmistelutyö jatkuu, Hannakaisa Heikkinen arvioi tiedotteessaan.
Kokoomus iloitsee valinnanvapaudesta
Valiokunnan kokoomuslaiset jäsenet olivat yhteisessä tiedotteessaan tyytyväisiä erityisesti valinnanvapauden etenemisestä.
-Uudistuksen peruspilarit eivät muuttuneet. Valinnanvapaus toteutuu laajana perustason terveyspalveluissa ja erikoissairaanhoidossa soveltuvin osin, aivan kuten hallituksen esityksessä on tarkoitettukin. Seuraavaksi perustuslakivaliokunta arvioi muutoksemme, summaa kokoomuksessa sosiaali- ja terveysvaliokunnasta vastaava edustaja Sari Sarkomaa.
Aiemmin kesällä perustuslakivaliokunta edellytti lakipakettiin tehtävän useita muutoksia.
-Nämä muutokset on nyt tehty. Uudistuksen perustat – valinnanvapaus ja laajemmat palveluiden järjestäjät- toteutuvat hallituksen alkuperäisen esityksen mukaisesti”, toteaa kansanedustaja Sari Raassina tiedotteessa.
Viat korjaamatta
Opposition suunnalta ei odotetusti ylisanoja soteen liittyen irronnut. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi asian etenemistä Twitterissä.
-StV:n sotemietintöluonnos on nyt valmis ja etenee perustuslakivaliokuntaan. Kaikki rahoituksen riittämättömyyteen, palveluketjujen sirpaloitumiseen sekä perustuslaillisiin riskeihin liittyvät ongelmat ovat kuitenkin ennallaan. Hallituksen sotemalli on lähtökohdiltaan väärä.
-Siirtämällä koko vastuu soteketjuista aidosti itsehallinnollisille maakunnille ilman valinnanvapausjärjestelmää sekä uudistamalla hoitotakuuta niin, että lääkäriin pääsee maksutta korkeintaan viikossa koko maassa, on mahdollista rakentaa oikeudenmukainen ja perustuslaillinen sote, Andersson arvioi viesteissään.
JUTTUA PÄIVITETÄÄN.
Hämmästyn kovasti uutisoinnin ristiriitaa.
Eilen uutisissa kerrottiin sotepaketista pudotetun sosiaali- ja terveysvaliokunnassa uudituksen perusteista integraatio, perus- ja erikoistason terveydenhoidon sekä sosiaalipalvelujen integraation.
Ja kuntalehtikin uutisoi, että perusteet pysyivät ennallaan, vaikka muita muutoksia oli useita. Selittäkää.