Kuva: Ville Miettinen
Kuinka nopeasti perustuslakivaliokunta jaksaa valmistella sote-uudistuksen lausuntoaan? Onko eduskunta valmis tinkimään kesälomansa aloituksesta?

Miten käy sote-uudistuksen aikataulun? Hallituksen suunnitelman mukaan sote ja uusi maakuntahallinto aloittaisivat 2023. Maakuntavaalit on tarkoitus järjestää 2022.

Julkisessa keskustelussa on kehysriihen aikaan väläytelty, että uudistus on vaarassa siirtyä, ellei eduskunta ehdi hyväksyä lakeja ennen kesälomakautta.

Kari Hakari, sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausosaston osastopäällikkö STM:stä, sanoo, ettei tilanteessa ole tapahtunut mitään uutta.

– Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun viesti on ollut sama koko ajan. Eduskunta käyttää asian käsittelyyn niin paljon aikaa kuin haluaa. Jos käsittelyä ei ehditä saada valmiiksi kevätistuntokauden aikana ja päätökset siirtyvät vaikka syys- ja lokakuulle, uudistuksen toimeenpano siirtyy seuraavaan vuoteen, Hakari sanoo.

Hän huomauttaa, että jos istuntokautta jatketaan ja uudistuksesta saadaan päätös vielä heinäkuussa, pysytään vielä alkuperäisessä aikataulussa.

– Tämänhetkisen tiedon mukaan prosessit etenevät, vaikka aikataulu on tiukka. Perustuslakivaliokunnalla on ollut paljon muitakin töitä esimerkiksi koronan takia.

Mikäli perustuslakivaliokunnalta tulee paljon huomautettavaa ja uusi kierros valiokuntakäsittelyjä, aikataulu alkaa käydä kriittiseksi.

– Mutta jos huomautuksissa ei ole mitään valtavaa muutosta, aikataulu voi hyvinkin pitää.

Hakari kertoo, etteivät valmistelut mene hukkaan, vaikka uudistus siirtyisikin vuodella.

– Toimeenpano alueilla käynnistyy vasta, kun lait ovat voimassa.

Perustuslakivaliokunnan lausunto toukokuun alkupuolella

Perustuslakivaliokunnan lausuntoa on odotettu toukokuun toisella viikolla. Valiokunnan puheenjohtajan Antti Rinteen erityisavusta Sofia Julin sanoo, että tiettyä päivämäärää ei ole mahdollista vielä ilmoittaa.

– Perustuslakivaliokunnan tarkoitus on käsitellä uudistus mahdollisimman nopeasti mutta huolellisesti. Päämäärä on, että lausunto valmistuisi toukokuun alkuviikkojen aikana.

Myös sote-uudistuksen rahoitus puhuttaa. Lue, kuinka palkkaharmonisointi vaikuttaa uudistuksen rahoituspohjaan.

Myös kunnille tuleva lasku on nousemassa aiemmin arvioitua suuremmaksi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Tosiasia kuitenkin on, että mitä pidemmäksi venyy sitä kalliimmaksi tulee. Varsinkin niillä hyvinvointialueilla, missä Sote-palvelut tällä hetkellä tuotetaan monen organisaation toimesta. Näillä alueilla valmistelua on hyvin pintapuolista, eikä tekemiseen ole sitouduttu. Tosin onhan tällä työllä hyvin työllistävä vaikutus, joten erilaisille konsulteille ja projektihenkilöille riittää työtä pidemmäksi aikaa.

  2. Sote/maakuntauudistus vie kuntien edustuksen hallinnosta. Maakuntahallinto keskittää toimintoja kunnista ja seutukunnilta maakuntakeskuksiin. Terveysasemia sulkeutuu kirkonkylissä ja maaseututajaamissa ja uusia rakennetaan maakuntakeskuksiin kaikkien veronmaksajien rahoilla.
    Henkilöstöä ja veronmaksajia menetetään maaseutukunnista tämän seurauksena. Nyt kuntayhtymissä ovat kuntien valitsemat valtuutetut, mutta uudessa sotemaakunnassa vaaleilla yli maakunnan valitut ja he ovat vastuullisia puolueilleen eivät kunnilleen.
    Tätä kehitystä ei nyt kyetä eikä haluta nähdä. Valitettavasti.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä