Keskustelu sote-uudistuksista siirtyy seuraavaksi eduskuntaan.

Sote-uudistusta voidaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan puolesta jatkaa. Keskeiset perusratkaisut on valiokunnassa hyväksytty, vaikka joitakin muutoksia tarvitaan.

Muutoksia tarvitaan Helsingin kaupungin valtionohjaukseen, vanhojen ulkoistamissopimusten mitätöimiseen, kunnilta tuleviin omaisuuden korvausjärjestelyihin sekä tiedonsaannin oikeuksiin.

Valiokunta huomauttaa, että alueellinen itsehallinto jää uudistusesityksessä ohueksi. Tämä ei kuitenkaan ole perustuslaillinen ongelma.

Valiokunta huomauttaa kuitenkin, että Helsingin kaupungin osalta ehdotuksen mukaista ohjausta on kevennettävä. 

– Kunnallinen itsehallinto on perinteisesti ollut vahvemmin suojattua kuin kuntia suurempien hallintoalueiden, kuten hyvinvointialueiden, itsehallinto. Helsingin kaupunkiin kohdistuva ohjaus on rajattava koskemaan vain lakisääteisiä tehtäviä ja vain ehdottoman välttämättömään nyt tehtävän valtakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen kannalta.

Soten aiempien ulkoistusten mitätöinnistä puolestaan valiokunta huomauttaa, että puuttuminen on ehdotuksessa liian syvälle käyvää ja se puuttuu sopimussuhteen pysyvyyteen. Sääntelyn on oltava täsmällistä ja tarkkarajaista ja sitä on täsmennettävä.

Se huomauttaa, että ”mitättömyyden kynnystä on myös nostettava. Nämä muutokset ovat edellytyksenä sille, että lakiehdotus voidaan käsitellä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä”.

Perustuslakivaliokunta kiinnittää huomiota ”pehmeinä huomautuksina”, että uudistuksessa olisi sen toteutuessa seurattava erityisen tarkkaan palveluiden saatavuuden toteutumista, rahoituksen riittävyyttä sekä kaupunkien kykyä hoitaa elinvoimatehtäviään jäljellä jäävällä verotusoikeudella.

Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan kokoomus ja perussuomalaiset ovat suunnittelemassa sote-uudistuksesta yhteistä välikysymystä.

Sekä valiokunnan puheenjohtaja Antti Rinne että varapuheenjohtaja Antti Häkkänen kiittivät valiokunnan jäseniä venymisestä, mitä erityisesti koronakiireiden aikana tarvittiin runsaasti.

Perustuslakivaliokunnan lausunto kokonaisuudessaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä