Voimaa vanhuuteen -ohjelmalla tuetaan ikäihmisten mahdollisuuksia selvitä kotona. (Kuva: Ville Miettinen)

Voimaa vanhuuteen -ohjelma tavoitti viime vuonna 22 000 yli 75-vuotiasta. He osallistuivat ohjattuihin voima- ja tasapainoryhmiin sekä ryhmäliikuntaan 38 kunnassa.

Iäkkäiden terveysliikuntaohjelma täyttää kymmenen vuotta. Sen tavoitteena on edistää kotona asuvien toimintakyvyltään heikentyneiden ihmisten itsenäistä selviytymistä ja parantaa elämänlaatua.

Kaikkiaan toiminta on tavoittanut toistasataa kuntaa.

Ohjelmassa on tiivistetty yhteistyötä järjestöjen, vapaaehtoistoimijoiden sekä julkisen ja yksityisen sektorin kesken.

MainosKunnissa iäkkäiden liikuntaa on edistetty poikkihallinnollisissa yhteistyöryhmissä kunnan sosiaali-, terveys- ja liikuntatoimen sekä järjestöjen ja yritysten kanssa. Kansalaisjärjestöt ovat perustaneet uusia liikuntaryhmiä kouluttamiensa vertaisohjaajien voimin.

Voimaa vanhuuteen -työssä on ollut mukana myös kuntien tekninen toimi suunnittelemassa liikkumisympäristöjä, oppilaitoksia tukemassa ulkoilukampanjoita ja vanhusneuvostoja tuomassa esiin iäkkäiden omia näkemyksiä.

– Ohjelman toteutus on hieno esimerkki kunnan eri toimialojen yhteistyöstä sekä kuntien, järjestöjen ja vapaaehtoisten yhdessä tekemisestä, sanoi johtaja Tarja Myllärinen Voimaa vanhuuteen ‑juhlaseminaarin avauksessa Kuntatalolla.

Ohjelman katsotaan vahvistaneen käsityksiä, joiden mukaan liikunta luo hyvinvointia ja iloa sekä tukee itsenäisestä selviytymisestä.

Voimaa vanhuuteen -ohjelman ensimmäisellä kaudella kehitettiin toimintatapoja heikkokuntoisten ikäihmisten tunnistamiseen, liikuntaneuvontaan, voima- ja tasapainoharjoittelun järjestämiseen sekä ulkoiluun. Noin tuhat kouluttajaa koulutettiin.

Ikäinstituutti koordinoi ohjelmaa, mentoroi toimintaa ja järjestää koulutusta. Ohjelmaa ovat rahoittaneet Raha-automaattiyhdistys, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö.

Voimaa vanhuuteen – iäkkäiden terveysliikuntaohjelmasta lisää tietoa täällä.

Linkkejä toiminnasta:

Liikuntaneuvonta kannustaa ikäihmiset liikkeelle

Yhdessä ulos ulkoilupulasta

Jumpparyhmät ikäihmisten kotikulmilla 

 

 

 

 

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*