Kustaankartanon monipuolisessa palvelukeskuksessa Helsingissä kehitetty hoitomalli osoitti, että vanhusten elämänlaatua voidaan merkittävästi parantaa kuuntelemalla asiakasta sekä hyödyntämällä liikunta- ja turvateknologiaa.

Yksilöllinen räätälöity toiminta yhdessä teknologian kanssa supisti sadan vuodepotilaan joukon alle kymmeneen noin 10 vuodessa.

Tulokset käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportista.

Uusi hoitomuoto lisäsi systemaattista WC:hen viemistä 83 prosenttia sekä vähensi psykoosilääkkeiden käyttöä 22 prosenttia, rauhoittavien- ja unilääkkeiden käyttöä 38 prosenttia ja säännöllistä unilääkitystä 8 prosenttia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Turvallisuuden paraneminen näkyi esimerkiksi siinä, että kaatuilijoiden osuus lähes puolittui.

– Tulokset osoittavat, että elämänsä viimeisiä vuosia elävillä vanhuksilla on vielä käyttämätöntä potentiaalia, joka pitäisi saada hyödynnettyä heidän hyväkseen jo paljon ennen kuin he muuttavat laitokseen. Tässä auttaa nyt kehitetty malli, joka sisältää muun muassa asiakkaan riski- ja voimavarakartoituksen ja yksilöllisen hoito- ja aktivointisuunnitelman, uskoo THL:n tutkimusprofessori Harriet Finne-Soveri.

Malli oli siirrettävissä ja juurrutettavissa yksiköstä toiseen, eikä se edellyttänyt henkilöstön lisäämistä.

Mallin tuomat kustannussäästöt koostuivat psyykenlääkkeistä koituvien lääkemenojen vähenemisestä sekä asiakkaiden toimintakyvyn laskun hidastumisesta.

– Varsinainen kustannusten hillintä tapahtuu silloin, kun aktiivisen arjen tyyppinen yksilökeskeinen toiminta alkaa jo vanhuksen asuessa kotona, tutkimusraportin päätelmissä todetaan.

Linkki tutkimukseen:

Pysyvästi aktivoivaan arkeen – InnoKusti-hanke 2007–2010 ja miten sitten kävi

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*