Kansanedustaja Mikko Alatalo haluaa turvapaikanhakijat nopeasti mukaan työelämään. (Kuva: Eduskunta)

Kansanedustaja Mikko Alatalo (kesk.) esittää Verkkouutisten jutussa nuoria pakolaismiehiä koulutettavaksi pikavauhdilla metsänhoitotöihin. Myöhemmässä vaiheessa turvapaikanhakijoiden tulisi päivittää oma ammatillinen osaamisensa Suomen oloihin sopivaksi ja hankkiutua oman alan töihin.

Alatalon mielestä toimintaa voitaisiin pilotoida vaikka Ruovedellä, joka viime torstaina otti vastaan 200 turvapaikanhakijaa Irakista ja Afganistanista. Vaikka Suomeen kantautuneiden tietojen mukaan Afganistanissa ei juuri metsiä ole, ja vähän niitä on myös Bagdadissa, josta suurin osa irakilaisista turvapaikanhakijoista on lähtöisin, niin Ruovedellä avaus otetaan vastaan positiivisesti.

-Kyllä meillä metsää riittää ja koulutettavia miehiäkin, vaikka meidän vastaanottamat turvapaikanhakijat ovat lapsiperheitä. Meillä aloitti perjantaina valmistavassa opetuksessa 59 peruskouluikäistä lasta, jonka lisäksi turvapaikanhakijoiden perheissä on vielä alle kouluikäisiä lapsia, kunnanjohtaja Eeva Kyrönviita toteaa.

Tekemistä löydyttävä

Kyrönviita korostaa pakolaistulvan aiheuttamien ongelmien ratkomisen olevan yhteinen asia. Yksi tärkeä asia on juuri työ- ja koulutusmahdollisuuksien löytäminen uusille asukkaille.

-Näitä asioita on mietittävä yhdessä kuntien, ministeriön ja SPR:n kanssa. Erilaisia pilotteja ja kokeiluja tarvitaan. On kaikkien etu, että löydetään ihmisille työ- ja koulutusmahdollisuuksia, Eeva Kyrönviita toteaa.

Ruovedellä toimi vastaanottokeskus vuoteen 2012, joten pienellä kunnalla on tiedossa, mitä tuleman pitää.

-Halusimme tänne nimenomaan lapsiperheitä ja heitä saimme. Perheet asuvat kunnan vuokra-asunnoissa ja valmistava opetus lapsille on järjestetty kahdella sivukylän koululla, Kyrönviita kertoo.

Ei heti töihin

Nykyinen lainsäädäntö ei salli turvapaikanhakijana Suomeen tulevan henkilön aloittavan työhommia välittömästi. Niinpä kansanedustaja Mikko Alatalon jättämässä kirjallisessa kysymyksessä esitetäänkin lakiin muutosta tältä osin.

Ilman matkustuspapereita saapunut saa aloittaa työt puolen vuoden päästä turvapaikan hakemisesta ja paperit matkassa saapuneella karenssi on kolme kuukautta. Turvapaikanhakijan töihin ottavan työnantajan on ennen työsuhteen alkua varmistuttava siitä, että ulkomaalaisella työntekijällä on vaadittava työntekijän oleskelulupa tai hän ei tarvitse oleskelulupaa.

 

Verkkouutisten juttu

Turvapaikanhakijoiden työkuvioista Maahanmuuttoviraston sivuilla

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*