Kuva: Ville Miettinen

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto epäilee potilasturvallisuuden vaarantuneen Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) nuorisopsykiatrian osastolla.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto tiedotti perjantaina tehneensä 21.3.2023 ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin OYS:n nuorisopsykiatrian osastolle. Käynnin taustalla olivat aluehallintoviraston vastaanottamat kantelut ja epäkohtailmoitukset koskien psykiatrisista häiriöistä kärsivien nuorten potilaiden hoidon järjestämistä ja toteuttamista Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Aluehallintoviraston saaman epäkohtailmoituksen mukaan potilaita on ollut nuorisopsykiatrian osastolla niin paljon, että käytettävissä olevat vuoteet ja patjat ovat loppuneet ja alaikäisiä potilaita on otettu tahdosta riippumattomaan hoitoon aikuisten psykiatriselle osastolle.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvvointialueen (Pohde) psykiatrian toimialuejohtajan Leena Mämmi-Laukan mukaan AVIn tarkastuskäynti ei tullut yllätyksenä, uutisoi oululainen sanomalehti Kaleva lauantaina.

MainosMämmi-Laukan mukaan AVI oli jo aiemmin tänä vuonna lähettänyt kirjallisen selvityspyynnön nuorisopsykiatrian tilanteesta.

Tilanne ollut jo pitkään haastava

Pohteen erikoislääkäri ja osaamiskeskusjohtaja Juha T. Karvonen pitää Kalevan haastattelussa AVIn tarkastusta hyvänä asiana.

Karvonen toteaa osaston olleen täynnä jo pitkään ja osastohoidossa olevien potilaiden saaman hoidon olevan ”siinä ja siinä” riittävää.

Kesälllä 2021 Karvonen kertoi Kuntalehden haastattelussa pitäneensä OYS:n – kuten myös joidenkin muidenkin alueiden – nuorispsykiatrian tilannetta katastrofaalisena.

Tuolloin taustalla oli mm. koronapandemian pahentama tilanne, mutta Karvosen mukaan tilanne oli mennyt huonoon suuntaan jo ennen koronaa. Tilannetta vaikeutti jo tuolloin pula, niin hoitajista kuin lääkäreistä.

Psykiatrian ongelmiin vastaamisessa on kyse myös arvoista, Juha T. Karvonen muistutti ja totesi lisäresursoinnin olleen vuosikymmenten ajan pientä, vaikka tiedossa on ollut, että tilanteeseen voisi puuttua lisäresursoinnilla. 

-Elämme täällä mantralla, että jos haluatte jotakin kehittää, niin mistä te haluatte luopua. Tämä on se realiteetti, jossa elämme koko ajan, Juha T. Karvonen sanoi kesäkuussa 2021.

Lue myös:

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*