Pirkanmaan hyvinvointialueen julkaisemassa kartassa näkyy palvelupisteiden mahdollinen muutos. Aluehallitus käsittelee esitystä 11.3., lopulllisesti päätökset lähiasemistakin ovat selvillä syyskuun loppuun mennessä.

Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) aluehallitus saa maanantaina 11.3. käsiteltäväkseen tarkentuneen esityksen alueen tulevasta palveluverkosta.

Esityksen mukaan Pirkanmaalle tulisi neljä sote-kampusta, 20 sote-asemaa ja kymmenen lähiasemaa. Esitys on suuntaa antava sikäli, että osa lähiasemista päätetään vasta syksyllä erilaisten uusien palvelujen pilottien jälkeen.

Sote-kampukset tarjoavat sosiaali- ja terveyspalveluja alueellisesti laajalle väestönosalle, myös harvemmin tarvittavia sekä erityisosaamista sekä erikoislaitteistoa vaativia palveluja. Kampukset ovat Hatanpää, Sastamala, Valkeakoski ja Kauppi ml. Tays Keskussairaala.

Sote-asemat palvelevat vähintään 20 000 asukkaan väestöpohjaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Sote-kampuksilla sijaitsevat sote-asemat ovat Hatanpää, Sastamala ja Valkeakoski. Muiksi sote-asemiksi on jo aiemmin päätetty Akaa, Hämeenkyrö, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Mänttä-Vilppula, Parkano, Pirkkala, Orivesi, Virrat, Ylöjärvi sekä Tampereella Hervanta, Lielahti, Linnainmaa, Tammelakeskus, Tesoma ja Tipotie.

Nyt aluehallitukselle valmistellun esityksen mukaan hyvinvointialueen palvelujen verkostoon kuuluisi kymmenen lähiasemaa, mutta liikkuvien palvelujen kokeilun jälkeen lähiasemien määrää ja palveluvalikoimaa tarkastellaan vielä uudelleen.

Lähiaseman palveluvalikoimaan kuuluu kohdennettuja sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka voivat vaihdella alueellisesti. Lähiasemaa voidaan hyödyntää myös liikkuvien palvelujen tiloina. Lähiasemien suuntaa antavaan palveluvalikoimaan kuuluvat vastaanottopalvelut, avokuntoutus, suun terveydenhuolto, neuvolat ja kehitystä tukevat palvelut sekä työikäisten sosiaalipalveluita.

Esitettyjä lähiasemia olisivat Ikaalinen, Kangasalan Ruutana, Kangasalan Vatiala, Kuhmoinen, Pälkäne, Urjala sekä Tampereen alueella Koukkuniemen hammashoitola, Peltolammi sekä ulkoistetut asemat Mehiläinen Hervanta ja Mehiläinen Tampereen keskusta.

Syksyllä 30.9. mennessä päätettäväksi tulevat lähiasemat ovat Ruovesi, Juupajoki, Vesilahti, Punkalaidun, Pälkäneen Luopioinen, Kihniö, Lempäälän Kulju, Sastamalan Mouhijärvi, Ylöjärven Kuru, Kangasalan Sahalahti sekä Tampereen Kaukajärvi ja Kämmenniemi.

Palveluverkon mahdolliset muutokset Pirhan julkaisemissa kuvissa.

Kuntalaisadressit vastustavat

Esimerkiksi Ruoveden ja Juupajoen ovat jäämässä mahdollisesti ilman sekä sote- ja että lähiasemaa. Tämä on herättänyt kuntalaisissa suurta huolta.

Ruovedellä kerätyssä adressissa kritisoidaan uudistuksen valmistelua ja linjauksia.

– Selvityksissä ei ole otettu huomioon, että Ruoveden sairastavuusindeksi on Pirkanmaan korkein (136), väestö on Pirkanmaan vanhimpia (yli 60-vuotiaita 46 % ja yli 80-vuotiaita 12 °/0) ja vastaanottokäyntejä on toiseksi eniten suhteessa asukasmäärään (5,2), Pirhan julkaisemassa palautteessa sanotaan.

– Selvityksissä ei ole huomioitu myöskään sitä, että Ruovedellä on 4100 vakiasukkaan lisäksi noin 3500 vapaa-ajan asukasta, jotka tarvitsevat myös terveydenhuollon palveluita.  Kun nyt palveluja keskitetään esimerkiksi Virroille, tarkoittaa se käytännössä sitä, että ruovesiläinen asiakas kulkee joko omalla autolla tai taksilla vastaanottopalveluihin pitkiäkin matkoja, koska julkinen liikenne on vähäistä. Myös omaisille tilanne on sama.

– Ruovesi ei kuntana ole saanut ääntään millään lailla kuuluviin asioiden valmistelussa. Hallintolain mukainen kuuleminen on ollut puutteellista tai sitä ei ole ollut lainkaan. Sote-palvelujen näivettyminen on pienen kunnan elinvoiman kannalta katastrofi

Juupajoen adressissa puolestaan muistutetaan, että kunnan terveyskeskus on ”melko uusi, hyväkuntoinen ja hyvin hoidettu.

-Kuntalaiset eivät voi ymmärtää, miksi Pirhan myötä kaikki kulut pysyvät, mutta palveluja huononnetaan tai lopetetaan, Juupajoen adressissa muistutetaan.

Koskettaa myös henkilöstöä

Palveluverkon muutos ei ole myöskään kaikkien työntekijöiden mieleen.

Nyt päätettäväksi esitettäviä palveluiden verkon muutoksia on käsitelty osana Pirhan laajaa yhteistoimintaneuvottelua, mikä päättyi erimielisenä 4.3.2024.

– Neuvotteluissa käsiteltyjä keskeisiä henkilöstöön kohdistuvia muutoksia ovat mahdolliset muutokset työntekemisen paikassa, etätyön, liikkuvan työn ja digityön mahdollinen lisääntyminen sekä aukioloaikojen pitenemiseen liittyvät työaikamuutokset, Pirhan tiedotteessa todetaan.

– Päättyneiden neuvotteluiden perusteella ei suoraan esitetä henkilöstön irtisanomisia tai muita yksilöityjä vähennyksiä. Yhteistoimintaa tullaan jatkamaan erikseen päätettävällä tavalla palveluiden verkoston ja työn tekemisen toiminnallisten muutosten valmistelun edetessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*