Miksi parlamentaarinen valmistelu on revitty rikki, Sanna Marin (oik.) ihmettelee Annika Saarikolle. (Kuva: Liisa Takala)

Kun perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, kesk. ja kansanedustaja Sanna Marin, sd., istuivat vastakkain, syntyi aikamoinen sanasota sotesta.

– Miksi kunnat eivät voisi toimia tuottajana, Marin pommitti Saarikkoa.

Saarikko oli tiukkana. Hän ei halua antaa kunnille tuottajaroolia eli ei ole muuttanut kantaansa.

– Minkä takia esimerkiksi Kainuun alle 100 000 asukkaan maakunta tai yksityinen yritys on kelvollinen tuottamaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita, mutta 600 000 asukkaan Helsinki tai yli 200 000 asukkaan Tampere eivät ole, Marin tivasi.

Saarikon mielestä kuntien ottaminen tuottajiksi muuttaisi koko valmistelun, joka olisi sitten auttamatta myöhässä. Häntä huolettaa sote- ja maakuntauudistuksen aikataulu.

– Aikataulussa ei ole särkymävaraa.

Lue koko juttu digilehdestä.

Saarikon ja Marinin Vastakkain-juttu on julkaistu Kuntalehdessä 10/2017 (ilm. 14.9.)

Martta Nieminen
Martta Nieminen
martta.nieminen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Koko maakuntauudistus on turha; ei tuo säästöjä vaan lisää kuluja. Sipilän kakkarat lipsahtivat väärään asentoon.

 2. Keskustalla vain ei ole varaa päästää maakuntamallia karkaamaan jatkoharkintaan, kun gallupit näyttävät pohjamutiin. Tulevat hallitukset eivät suunniteltua himmeliä osta.

 3. Niin, karkaisihan se kepulta maakuntalaisten verotusoikeus samalla jos maakuntahallintomalli ja kuntien tehtävät pysytettäisiin nykyisellään. Uudessa himmelissä olisi helpompi lypsää veronmaksajilta rahaa yrityksille.

 4. Pitkäaikaisena kuntapäättäjänä ja hoitoalan työntekijänä on pakko todeta useankin sosiaali- ja hoitoalan ammattilaisen mietteet: Meille sorvataan sotea, johon kukaan ei
  usko, kukaan ei halua ja ainoa mikä siinä säästöjä tuo, on potilaiden omavastuiden lisääntyminen.
  Viime viikolla eräs suuri yksityinen toimija aikoo palkata 1000 työntekijää lisää, rakentaa leikkaussaleja ja kuvantamis- ynnä labratiloja.
  Mikä järki tässä on, kun samaan aikaan omankin kaupungin leikkaustoiminta lopetetaan,
  ja 3 leikkaussalia jää lähes tyhjilleen?

 5. Oikeiston ajama maakuntauudistus on susi jo syntyessään. SOTE- sotkettuna tuohon on jo aivan mahdoton yhtälö, kannnattaisi nyt viimeistään peruuttaa, kun se on vielä mahdollista! Häpeään siitä jää mutta se on pienempi kun ymmärtää ajoissa antaa periksi!

 6. Se vaan on niin,ettei julkinen terveydenhoito toimi,jos se on ainoa paikkakunnalla. Työntekijät ovat laitostuneita muka palveluhenkisiä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*