Apotin tarjoaman järjestelmän käyttöönotto ei ole vielä edennyt Loviisan kaupunkiin saakka.

Inkoon ja Siuntion kunnat sekä Loviisan kaupungin oikeuteen haastanut Apotti on ilmoittanut, että yhtiöllä on myyntisaamisia edellä mainituilta kunnilta puolentoista miljoonan euron edestä tältä vuodelta. Aiheesta uutisoitiin aiemmin Taloussanomissa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistävän toiminnanohjausjärjestelmän tuottavan Apotin viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Anna Karjalainen on harmissaan siitä, miten tilanne on edennyt.

– Olemme pitkään yrittäneet selvittää näitä asioita, Karjalainen vastaa oikeuteen etenevistä kysymyksistä Loviisan, Inkoon ja Siuntion kanssa.

Karjalainen huomauttaa, että Apotin oli pakko lopulta toimia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Osakeyhtiölaki edellyttää asiakkaiden yhdenvertaista kohtelua. Kaikilla asiakkaillamme on samanlaiset sopimukset.

Karjalainen ymmärtää, että Inkoo, Siuntio ja Loviisa ovat olleet vaikeassa tilanteessa.

– Sopimusteknisesti tilanne on meidän mielestä kuitenkin selvä.

Oy Apotti Ab:n omistavat HUS-yhtymä, Helsinki, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä, Inkoo, Siuntio ja Loviisa.

Uusi järjestelmä ei ole vieläkään käytössä

Yhteistyö Apotin kanssa on etenemässä oikeuteen, mitä ajatuksia tämä tilanne herättää, Siuntion kunnanvaltuuston puheenjohtaja Merja Laaksonen (r)?

– Minusta se on oikein, että etenemme tällä tavalla. Kunnat eivät ole saaneet, mitä on sovittu.

Potilastietojärjestelmä piti toimittaa jo viime vuoden lopussa tai tämän alussa. Laaksonen huomauttaa, että Apottia ei ole vieläkään saatu käyttöön.

Apotti tuntui Siuntion kannalta hyvältä järjestelmältä, kun päätös sen hankkimisesta aikoinaan tehtiin, Laaksonen lisää.

– Järjestelmälle löytyi hyvät perustelut.

Näkymät ovat muuttuneet prosessin viivästyessä, valtuuston puheenjohtaja jatkaa.

– Nyt olemme siirtymässä hyvinvointialueeseen ja siellä on eri päättäjät. Nyt näyttää todennäköiseltä, että Apottia ei oteta käyttöön Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue aloittaa toimintansa vuoden 2023 alussa. Apotilla ja Siuntion kunnalla on eri näkemykset siitä, miten asiassa olisi edettävä. Laaksonen lisää, että Apotin potilastietojärjestelmän käyttöönoton siirtyminen myöhempään ajankohtaan on aiheuttanut lisäkustannuksia kunnalle.

– On pitänyt päivittää muita järjestelmiä.

Siuntio on ollut jo pitempään samassa tilanteessa Loviisan ja Inkoon kanssa.

– Yhdessä olemme olleet neuvotteluissa. Ehdottomasti olemme halunneet tehdä yhteistyötä, meillä on yhteiset argumentit.

Helsinki odotti ja maksoi

Apotin viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Anna Karjalainen kertoo jakavansa kuntien kanssa harmin käyttöönottoaikataulujen muutoksista.

– On hyvin ikävää, että käyttöönottoaikatauluihin on jouduttu tekemään muutoksia muiden muassa koronapandemian aiheuttamista haasteista johtuen. Järjestelmän käyttöönottoaikatauluihin liittyvät päätökset tehdään kaikkien Oy Apotti Ab:n asiakkaiden yhteisessä ohjausryhmässä.

Taloussanomissa uutisoitiin jo aiemmin siitä, että Apotti on haastanut Inkoon ja Siuntion kunnat sekä Loviisan kaupungin oikeuteen maksamattomista laskuista. Taloussanomien haastattelussa Apotin toimitusjohtaja Hannu Välimäki sanoi tietävänsä kuntien pääargumentin siitä, että ne eivät maksa tuotteesta, jota eivät ole saaneet.

– Sanoisin tähän, että Helsinki odotti tuotetta vuodet 2013–2021 ja maksoi silti koko ajan, koska niin se on sopimukseen kirjattu, Välimäki vastasi Talsan haastattelussa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*