Kuva Jan Sandvik / Apteeekkariliitto
Apteekkariliiton mukaan apteekkien farmaseuttista osaamista voitaisiin hyödyntää nykyistä laajemmin sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Apteekit haluavat terveydenhuollossa nykyistä suurempaan rooliin. Apteekkariliitto on laatinut Uusi apteekki ‑ohjelman, joka sisältää 28 ehdotusta kustannustehokkaiden lääkehoitojen, lääkitysturvallisuuden ja apteekkipalveluiden kehittämiseksi.

Liitto korostaa ehdotuksissaan mahdollisuuksia hyödyntää apteekkien farmaseuttista osaamista nykyistä laajemmin sosiaali- ja terveydenhuollossa. Suomalaiset tekevät vuosittain noin 60 miljoonaa käyntiä apteekkeihin.

Väestön ikääntyminen, avohoidon lisääntyminen ja uudet, tehokkaammat, mutta usein myös kalliimmat lääkkeet nostavat valtion lääkekorvausmenoja, Apteekkariliitto muistuttaa. Rationaalinen eli järkevä lääkehoito on paitsi inhimillisesti tärkeää, myös kansantalouden näkökulmasta välttämätöntä, liitossa katsotaan.

Liitto puolustaa nykyjärjestelmää

Apteekkariliitto puolustaa samassa yhteydessä nykyistä apteekkijärjestelmää, johon kohdistuu paljon paineita. Vähittäiskauppa haluasi saada itsehoitolääkkeet omille hyllyilleen. Toisaalta on vaadittu apteekkilupien vapauttamista.

Apteekkariliiton mukaan Suomessa on kansainvälisesti arvostettu, tavoitteensa hyvin täyttävä apteekkijärjestelmä, jossa lääkkeiden saatavuus ja lääkitysturvallisuus ovat erinomaisella tasolla.

Liitto viittaa arvioon, jonka mukaan nykyinen järjestelmä säästää vuosittain liki miljardi euroa perusterveydenhuollon kuluja. Säästö syntyy liiton mukaan siitä, että apteekeista annetaan terveysneuvontaa ja ohjataan ihmisiä sopivan itsehoidon pariin, niin lääkkeellisen kuin ei-lääkkeellisen hoidon osalta.

Liiton mukaan myös erilaiset terveyden pienpalvelut kuuluvat jo nyt apteekkien toimintaan ja voisivat liiton mukaan kuulua tulevaisuudessa entistä monipuolisemminkin.

– Ehdotuksemme ydin on, että apteekkien tulee olla tulevaisuudessa enemmän kuin nyt – ei missään tapauksessa vähemmän. Apteekki on matalan kynnyksen terveyspalvelu, joka voi merkittävästi keventää perusterveydenhuollon kuormitusta, erityisesti alueilla, joilla muita lähiterveyspalveluita on heikommin saatavilla, sanoo toimitusjohtaja Merja Hirvonen Apteekkariliitosta.

Lisää apteekkilupia

Apteekkariliitto esittää muun muassa vahvempaa tukea lääkehoidon seurantaan, säännöllisiä lääkehoidon arviointipalveluita, apteekkilupien lisäämistä, lääketaksajärjestelmän uudistamista, verkkoapteekkitoiminnan helpottamista sekä lääkekorvausjärjestelmän selkeyttämistä.

– On paljon mahdollisuuksia tehostaa apteekkien toimintaa lääketurvallisuudesta ja palvelun laadusta tinkimättä. Vaikuttava terveydenhuolto vaatii moniammatillista yhteistyötä ja ammattiapteekit ovat tässä tärkeässä roolissa, toteaa Hirvonen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*