Hallitus tavoittelee 150 miljoonan euron asiakasmaksukertymää korotusten avulla. (Kuva: Ville Miettinen)

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallitus linjasi maanantaina äänin 9-8, että asiakasmaksuihin tehdään vain indeksinmukainen korotus ensi vuoden alussa.

Sen sijaan hallituksen mahdollistamaa tuntuvaa erilliskorotusta asiakasmaksuihin ei tehdä.

Juha Sipilän hallitus tavoittelee tasasuuruisten asiakasmaksujen 27,5 prosentin erilliskorotuksella 150 miljoonan euron lisäystä maksukertymään.

Arvostelijoiden mielestä erilliskorotus kohdistuu liian voimakkaasti erityisesti iäkkäisiin ja pienituloisiin

– Asetus jonka ministeriö on antanut, ei velvoita korottamaan hintoja vaan antaa kunnille mahdollisuuden tehdä sen, jos taloudellinen tilanne, kustannukset tai muu edellyttää, sanoo Lohjan kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Riikka Slunga-Poutsalo, joka toimii myös HUSin hallituksen 1. varapuheenjohtajana ja perussuomalaisten puoluesihteerinä.

Perussuomalaiset
vastustivat lisäkorotusta

Slunga-Poutsalo ja HUSin hallituksen toinen perussuomalainen jäsen Antti Valpas äänestivät erilliskorotusta vastaan yhdessä SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton edustajien kanssa.

Korotusta kannattivat kokoomuksen, keskustan ja Helsingin yliopiston edustajat.

Slunga-Poutsalo äänesti maan hallituksen ehdottamaa korotusta vastaan, koska hän piti HUSin budjettia oudosti valmisteltuna.

– HUSin budjettia ensi vuodelle on valmisteltu kolmessa kokouksessa. Viimeisen käsittelyn jälkeen budjettiin tuodaan esitys taksojen korottamisesta, ja korotussummat ovat hurjia.

– Kun kaivattiin selvitystä, mihin korotussummaa käytettäisiin, se jäi kyllä aika epäselväksi, Slunga-Poutsalo sanoo Kuntalehdelle.

Korotusta HUSin hallituksessa kannattanut Vantaan kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Heikki Heinimäki, kok., piti korotuksen kaatumista yllättävänä.

– Keskusteluissa ja muutenkin kuvittelin, että ihmiset ymmärtävät mistä tässä on kysymys. Eli että käyttäjät maksaisivat palveluista.

– Tämä johtaa siihen, että kunnat, joilla on muutenkin tiukka talous, joutuvat maksamaan, Heinimäki näkee.

Kuntaliitolta tulossa
yleiskirje maksuista

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen korotukset ovat hallituksen toukokuussa päättämiä julkisen talouden välittömiä sopeutustoimia, joilla kasvatettaisiin kuntien tuloja ja parannettaisiin niiden rahoitusasemaa.

Korotukset koostuvat indeksikorotuksesta ja erilliskorotuksesta. 27,5 %:n erilliskorotus koskee vain tasamaksuja, esimerkiksi terveyskeskuksen käyntimaksuja ja poliklinikkamaksuja, mutta ei kotiin annettavia palveluja eikä esim. pitkäaikaishoidon maksuja.

Kuntaliiton sosiaali- ja terveysyksikön johtaja Tarja Myllärinen muistuttaa, että asiakasmaksukertymä lisääntyminen 150 miljoonalla edellyttää sitä, että kunnat ja kuntayhtymät vahvistavat asetuksen mukaiset enimmäismaksut.

Kuntaliitosta on lähdössä asiakasmaksuista yleiskirje kunnille.

– Toivottavasti mahdollisimman moni kunta ehtii tehdä päätöksensä vielä tämän vuoden puolella jotta ne saisivat uudet maksut voimaan heti vuoden alusta. Asiakasmaksujen tuotto kattaa 6 % Sosiaali- ja terveydenhuollon käyttökustannukset olivat vuonna 2013 noin 21,5 miljardia euroa. Asiakasmaksujen osuus tästä on noin 6 % eli vajaat 1,3 miljardia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä