Duodecim ja Lääkäriliitto kannattivat yliopistosairaaloiden ympärille rakennettavia viittä sote-aluetta. (Kuva: Ville Miettinen)

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim pitää valitettavana, että hallitus ei valinnut asiantuntijoiden suosittelemia malleja sote-linjauksia tehdessään. Duodecim kannattaa viiden yliopistoalueen ympärille rakennetun mallia.

– Nyt hyväksytty 15 alueen malli avaa mahdollisuuden tulkita hyvinkin paikallisesti omia edellytyksiä palveluiden järjestämiselle ja tuottamiselle, mikä nakertaa kokonaisuudistuksen alkuperäistä perusajatusta tehokkaista, kattavista osaamiskeskuksista, Duodecimin lausunnossa sanotaan.

– Viidentoista alueen on myös paljon vaikeampi sopia yhteisistä linjauksista, joten selkeää valtakunnallista ohjausta tullaan ilman muuta tarvitsemaan.

Myös Lääkäriliitto piti viittä järjestämisaluetta tarkoituksenmukaisimpana ratkaisuna.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kesällä sopivaa sote-alueiden määrää pohtinut hallituksen nimittämä, nyt alivaltiosihteerinä uudistusta johtavan Tuomas Pöystin johtama, työryhmä päätyi siihen, että 9-12 aluetta olisi järkevin ratkaisu. Ryhmän näkemys muutama kuukausi sitten jäi siis jopa puoleen siitä, mitä pääministeri Juha Sipilä, kesk., yritti ajaa läpi.

Sote-uudistustuksen perustavoitetta, sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden palvelupolkujen selkiyttämistä ja eri vaiheiden liittämistä toisiinsa saumattomaksi, integroiduksi kokonaisuudeksi, Duodecim kuitenkin pitää erittäin kannatettavana päämääränä.

– Perusterveydenhuollon osuuden vahvistuminen, erilaisiin palvelutarpeiden kokonaisuuksiin vastaaminen ilman katkoksia ja rahoituksen yksikanavaisuus mahdollistavat kustannusvaikuttavan toiminnan ja suuremmat terveyshyödyt, Duodecim katsoo.

– Tehtyjen linjausten todelliset vaikutukset ihmisten arjessa ja järjestelmän toimivuudessa näkyvät vasta kun sote-alueet ovat toiminnassa sekä niiden ohjaus, yhtenäiset kriteerit ja integraatio ovat muuttuneet sanoista todellisuudeksi.

Aiheesta aiemmin:

Hiilamo: Keskusta tavoitteli maakuntauudistusta – keskustelu alueiden lukumäärästä oli turhaa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*