Duodecim ja Lääkäriliitto kannattivat yliopistosairaaloiden ympärille rakennettavia viittä sote-aluetta. (Kuva: Ville Miettinen)

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim pitää valitettavana, että hallitus ei valinnut asiantuntijoiden suosittelemia malleja sote-linjauksia tehdessään. Duodecim kannattaa viiden yliopistoalueen ympärille rakennetun mallia.

– Nyt hyväksytty 15 alueen malli avaa mahdollisuuden tulkita hyvinkin paikallisesti omia edellytyksiä palveluiden järjestämiselle ja tuottamiselle, mikä nakertaa kokonaisuudistuksen alkuperäistä perusajatusta tehokkaista, kattavista osaamiskeskuksista, Duodecimin lausunnossa sanotaan.

– Viidentoista alueen on myös paljon vaikeampi sopia yhteisistä linjauksista, joten selkeää valtakunnallista ohjausta tullaan ilman muuta tarvitsemaan.

Myös Lääkäriliitto piti viittä järjestämisaluetta tarkoituksenmukaisimpana ratkaisuna.

Kesällä sopivaa sote-alueiden määrää pohtinut hallituksen nimittämä, nyt alivaltiosihteerinä uudistusta johtavan Tuomas Pöystin johtama, työryhmä päätyi siihen, että 9-12 aluetta olisi järkevin ratkaisu. Ryhmän näkemys muutama kuukausi sitten jäi siis jopa puoleen siitä, mitä pääministeri Juha Sipilä, kesk., yritti ajaa läpi.

Sote-uudistustuksen perustavoitetta, sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden palvelupolkujen selkiyttämistä ja eri vaiheiden liittämistä toisiinsa saumattomaksi, integroiduksi kokonaisuudeksi, Duodecim kuitenkin pitää erittäin kannatettavana päämääränä.

– Perusterveydenhuollon osuuden vahvistuminen, erilaisiin palvelutarpeiden kokonaisuuksiin vastaaminen ilman katkoksia ja rahoituksen yksikanavaisuus mahdollistavat kustannusvaikuttavan toiminnan ja suuremmat terveyshyödyt, Duodecim katsoo.

– Tehtyjen linjausten todelliset vaikutukset ihmisten arjessa ja järjestelmän toimivuudessa näkyvät vasta kun sote-alueet ovat toiminnassa sekä niiden ohjaus, yhtenäiset kriteerit ja integraatio ovat muuttuneet sanoista todellisuudeksi.

Aiheesta aiemmin:

Hiilamo: Keskusta tavoitteli maakuntauudistusta – keskustelu alueiden lukumäärästä oli turhaa

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*